tisdag 12 mars 2013

En mohikan

Lite i brist på ett sammanfattande och, så småningom, förhoppningsvis hyfsat omfattande Stockholmsrelaterat inlägg så tänkte jag idag prova ett öl...

Senast jag drack någonting ifrån "Mr. Mohawk" (aka Stefan Gustavsson) var runt jul och då rörde det sig om hans mörkare skapelser. Ja och även om varken "Whiteout Stout" eller "Blizzard" nådde någon personlig topp hos mig så uppskattade jag ändå initiativet att skippa den lågmälda 6%'iga kryddiga ale'n, eller den ännu mer lagom svenska, mörka lagern och istället slå på den stora trumman och lämpligt tillföra både en värmande (imperial) porter och stout.

Av de tre ölen som Mohawk har släppt på senaste (den 1e mars, samt vid "påskläppet") så var det denna med lägst alkoholhalt och tveklöst minst krussiduller som jag bestämde mig för att öppna (ja, även om si och så många sorters både malt och humle kan kännas ganska "krussidulligt" i sig) då med varken kaffe, fatlagring, eller för all del några 17,2%.
Nej här snackar vi en vanlig "röd IPA" som Mohawk själv kallar det, på trots allt, inte jätteblygsamma 6,7% och 63 IBU. Easter Rocket? Pssscht!

Färgen är som väntat rödaktig på den väldigt klara vätskan som är krönt av en liten plottrig vit skumkrona som i sin tur lämnar små rester efter sig när den fått en svängom i kupan.
Doftmässigt bjuds det ganska skarpa och lätt smöriga toner ackompanjerat av en lite stickig, parfymerad humlekaraktär. Lite som att sitta och käka knäckebröd med bara smör på tillsammans med en överpudrad dam. Detta låter i sig kanske inte jätteinbjudande men det blir desto trevligare vid närmare sniffande när damen öppnar skafferiet och dukar fram både citrusfrukter och hennes godaste kola.
Smaka varsamt, ohyfs straffas med en oväntat sträng beska, en handfast och stadig lektion i hur man beter sig "balanserat" vid inmundigande (bordsskick) och en lätt bärfrisk och humlesyrlig varning.
Seså unge man, drick opp! Säger hon bestämt, men inte utan ett dolt kärleksfullt leende.
Och dricker upp, det gör man, trots en någon stram stämning, parfym och gamla knäckebröd.

Damen, vars riktiga namn är faster Agda reser sig bestämt upp och tar på sig kappan, kappan som fram tills nu har gett spöklika associationer där den likt en mörk gestalt har hängt och stirrat på Pelle ifrån hallen.
Hon klär på sig systematiskt, virar halsduken precis lika många varv som alltid runt halsen och stoppar sedan ned den vid bysten följt av en lättsam korrigering av den eleganta vårhatten som slutligen vilar lite sådär stiligt på sned ovanpå damens tunnhårsprydda knopp. Detta innan hon ber Pelle att hålla ett öga på den för tillfället vilande Rocko medan hon går ner till apoteket för att köpa lite medicin.
Trots viss rädsla nickar Pelle artigt, studerar faster Agda när hon slår kaffekoppen i bordet för att sedan, med bestämda steg lämna den dunkla 60-tals lägenheten i hans kortvariga regi.

Kylan drar igenom köket samtidigt som tystnaden väcker fantasin hos den nu uttråkade pojken vars närmastpå himlande ögon fastnar vid fasters rutmönstrade kopp. Kaffe? nä, "det är inte för barn" tänker han, men kan ändå inte låta bli att sträcka sig över köksbordet och dra koppen närmare sig.

TBC? (nää, inte CBC, TBC!)

1 kommentar:

A Dd sa...

"As the New Year is fresh in mind, the dominant question in mind of everyone is, “How will you make 2015 a great year?”
(\__/)
(='.'=)
(")_(")

_________________
Buy Archeage Gold
RS3 Gold