söndag 17 februari 2013

Humlemän

I fredags släpptes Malmö Brygghus nya I.P.A (notera punkterna, tack.) "Hop-man", en helamerika-humlad sådan på generösa 8% och relativt rejält tilltagna 78 IBU.
Igår hade jag siktet på just denna och dundrade strax innan fem bestämt in i den, för egen del, numera ganska välbesökta lokalen på Bergsgatan.
Väl inne var bartendern Hampus rapp att servera mig ett glas medan jag hälsade på Kornkristopher och Korncaroline (som jag tror att de kallas i folkmun) för att sedan, i syfte att notera mina ölintryck, gå och sätta mig en bit bort och asocialisera en stund med anteckningstelefonen.

Ölet framstod då som bärnstensfärgat och lätt disigt i den dunkla lokalen, som sig bör krönt med ett litet vitt skum, ett som kom mer till sin rätt efter att man hade tömt det toppade glaset till hälften och vågat sig på en "svängom" utan risk för spillda droppar.
Resterna som sedan klängde kvar på vinglasets insida lovade tillsammans med aromen pigg humleintensitet, ja även om doften inte knäcker några näsben utan ganska tätt och milt snarare viskar om konserverad ananas, mango och annan tropisk frukt ackompanjerat av gräs, tall och liknande humlegröna löften. Grönt utan att spreta, lent och rent utan nämnvärt störande maltklibb vilket gjorde att det blev svårt att sniffa vidare innan en första oemotståndlig slurk.

Ja och smaken levererade lyckligtvis allt det som doften lovade, dock till en början i mildaste laget med en något bedövande skarp kolsyra och lite låg serveringstemperatur.
Efter en stunds tålamod och några kolsyredödande snurr av glaset så fick jag dock det mer juice-lika smakintrycket som jag generellt letar efter i min IPA, de fruktiga aromerna ifrån de ganska många olika humlesorterna (5st) kom fram och slängde även i den ganska markanta efterbeskan både grapefrukt och citroner efter mig.

Ja och så börjar vi om igen, cirkeln var sluten och de 8 procentenheterna var så väl dolda att man aktsamt fick hejda sig själv i inmundigandet (ett gott betyg för en IPA i min bok.) Något som väl egentligen gick sådär efter man hade gått ur analysläge och istället började socialisera med fler öl i högsta hugg...
Gemytligt på alla plan som sig bör, och jag hoppas innerligt att "Hop-man" är här för att stanna.

Inga kommentarer: