onsdag 27 februari 2013

"Anders and South Plains"

Som somliga kanske vet så har jag varit en hel del på South Plains Brewing Company här i Malmö med syftet att lära mig lite mer konkret om ölbryggning, för att få en lite annan inblick i "branschen" och inte minst få uppleva hur det är i den där kladdiga startgropen där alla mikrobryggerier minst en gång klafsar omkring...
Jag har lärt mig en hel del de senaste månaderna genom praktiskt bryggande i både mindre och större skala, slit och släp, hela helgdagar av vätskeförflyttning, timvis av buteljering, planering, och sist men aldrig minst städande, wohoo!
Summan av diverse insikter kan hursomhelst sammanställas med ett klichéartat "det finns alltid mer att lära".

Nåja, mindre bakåttittande och mer framåt, iallafall så långt som till fredag då jag och South Plains bryggmästare Jeffrey Scott Brown sådär lite smygceremoniellt släpper en liten mängd samarbetsöl som vi bryggde i början av november.
Med min lätt naiva experimentlusta som drivkraft och Jeffs erfarenhet som grund (och kanske i viss mån, säkerhetslina...) lyckades vi skapa något av ett monster...

Vi har fortfarande inte enats om riktigt vad det är för ett öl, men det är långkokat och mörkt utan rostade kanter nog att riktigt falla under kategorin stout. Det är kontinuerligt humlat med hälsosamma mängder Chinook och Centennial samt kryddat med liten dos apelsinskal, men kan trots detta inte klassas som en "Black IPA" då det dels inte är torrhumlat och dels är jäst upp till hela 13% (inte spritat, lovar!) Må ske att det närmar sig ett svart barleywine eller en imperial porter i amerikansk anda, men jag tycker samtidigt inte att det är klibbigt och sött nog, utan snarare milt träigt, torrt och vinöst på grund av lagring med franska ekkuber, nåväl, det faller iallafall inom kategorin "lyckat experiment".

Jeffrey föreslog hursomhelst, oberoende av stil, att vi kort och gott skulle namnge ölet "Godzilla", ja och medan jag tvekade till ett namn som sannerligen har använts till inte bara just öl x antal gånger tidigare, men har använts friskt i andra sammanhang också, så fick jag tillslut ändå ge med mig då Godzilla/Gojira/Gozira faktiskt har en ganska svartaktig ton på hyn (eller, fjället?) Ja och visst sprutar han också eld (typ radioaktiv), något som den mer alkoholkänslige paletten eventuellt skulle kunna känna igen sig i vid dryckestillfället (även om jag skulle säga "värmande"), samt, kanske ännu mer långsökt representerar ett monstruöst Amerika, något som kanske kan anses passande då ölet "Gozira" nog får klassas som ett i helamerikansk anda med fokus på ödeläggning, och likt originalmonstret, en levande metafor för kärnvapenkrafter. Pompöst nog?

En "too much of everything ale" kryddad med Chinook, Centennial och apelsinskal.
Lagrad på franska ekkuber och uppspri.. eh, och jäst upp till vinstyrka! 
Ett monstruöst antifredagsmys-öl för den asociale som helst däckar tidigt.

Vi vågade "tyvärr" endast sälja en låda av detta öl till Malmös mysbar På Besök som öppnar friskt och serverar nu fredagen den 1e mars från klockan 17:00. Kom dit, drick en hel flaska själv (fråga dig vart vi är på väg och var nyanserna är någonstans) och gå sedan hem och lägg dig tidigt. Roligare än så blir det inte!
(Vi tar för övrigt inget som helst ansvar för om du vaknar upp svettig mitt i natten med en växande känsla av totalförändring inombords, vi svarar inte på frågor rörande Goziras härkomst och kommer prompt hävda att man inte kan bli smittad av radioaktivitet genom att dricka mörk öl, inte ens om den är uppspritad)

Avslutningsvis får jag kanske strypa ironin en aning och nämna att varken mina åsikter om ölet eller hur det bör konsumeras har någonting med andra inblandade att göra. Tex tror jag inte herrarna bakom baren på "På Besök" håller med om att man ska tuta i sig en av dessa flaskor för att sedan gå hem och tuppa av. Nej de föredrar nog om ni stannar en stund till och provar något annat som erbjuds just denna kväll (det brukar, som sannerligen känt alltid finnas en hel del intressant, både på fat och flaska tillgängligt.) så ja, gör det!

Notera också att under denna fredag vankas det "Maltepub"Malmö Brygghus som kanske bådar för något "utöver det vanliga" på fat, samt släpp av några slurkar Brekeriets "Cassis"Söder om Småland.
Så strunta i att sitta hemma och tuta bärs ifrån systemet-släppet, ut och drick ansvarsfullt, socialisera och motionera (barhoppa) istället, så ses vi kanske i Malmömörkret...

4 kommentarer:

Anonym sa...

Wow låter väldigt spännande, grymt kul med lite blogg-brygg-collab!!

AndersAnd sa...

Väldigt skoj och lärorikt jepp, du har ju själv viss erfarenhet av detta (vilket smakade bra, ja även om de ynka dropparna jag fick i mig på Maltes hembryggarfestival slog mig med anmärkningsvärt större häpnad)

dempa sa...

Coolers!

Har en flaska kvar av våran 'Godzilla', vore kul att jämöra..

Hahahah eller så inte ;)

Ha det bra Anders, fortsätt det du gör, kommer supporta det fullt ut då du har mitt 100% förtroende!

A Dd sa...

"As the New Year is fresh in mind, the dominant question in mind of everyone is, “How will you make 2015 a great year?”
(\__/)
(='.'=)
(")_(")

_________________
Buy Archeage Gold
RS3 Gold