tisdag 13 november 2012

Små aktiviteter.

Jag är inte mycket för nyhetssprideri, det görs liksom rätt friskt både på bloggar och via Facebook ändå. Dock vill jag i detta lilla inlägg, försiktigt jubla över de närmaste veckorna här nere i söder, i ett Skåne som tills nyligen har kunnat skattas som ett av de mindre intressanta landskapen ur ölsynpunkt (sett till mängden ölnördar och med Sveriges tredje största stad på kartan) och ett som mest har agerat genomfart till Köpenhamn de senaste åren.
Nåväl, saker och ting förändras, förbättras och vips! Sådär plötsligt kan man dricka både brettjäst öl, suröl och välhumlade "svenska amerikanare" i och kring vårt blåsiga Malmö, och då inte bara via det lokala sortimentet utan även också under speciella events på krogarna runtom.

Nu senast var det provning med Brekeriet på det lilla varma haket "På Besök" där det under lätt andaktsfull men ändå avslappnad stämning, ganska kort och gott provades 5st öl ifrån både deras standard- och specialsortiment. Allt som allt tog väl provningen bara runt en timme, men kostade också bara en dryg hundralapp, därefter dracks det både prisvärd fatöl och ett par flaskor i kombination med lite allmänt ölhäng. Trevligt!
Små aktiviteter såsom provningar och specialsläpp lockar ut entusiasterna och plötsligt inser man att det faktiskt visst finns ölkultur, även här i Malmö.

Således vill jag uppmärksamma de närmaste veckorna i denna regniga håla genom att nämna några spännande aktiviteter som, i bästa fall kommer att lysa upp höstmörkret ännu en smula.
Där det då först ut vankas "släpp" av South Plains andra batch Pale Ale nu i veckan, och på fredag den 16'e firas detta med ytterligare en begränsad specialare på fat på "På Besök". Något som nästa vecka (vecka 47) följs av en serie ölsläpp på Malmö's Brygghus, det där brygghuset som verkligen har ryckt upp sig på senare tid och nu lovar ett nytt fat öl per dag under hela veckan i syfte att fira bryggeriets tvåårsdag.
Detta krockar sedan lämpligt med bryggerivisning och provsmakning hos Brekeriet i Djurslöv med start under fredagskvällen den 23'e och som sedan är öppet för besökare under nästan hela helgen.
Knappt en veckas uppehåll sen vankas det provning med South Plains bryggmästare Jeffrey Scott Brown på The Green Lion Inn torsdagen den 29/11, och sen, ja sen är det December och vi ska alla dricka julöl!
Men innan dess, alltså:

Detta gläder alltså inte mig för att jag egentligen är en brett-talande och illaluktande smyglokalpatriot eller innehar liknande handikapp, nej det gläder mig för att jag verkligen tycker att det är på tiden att det händer lite mer ölrelaterat i Malmö, och att man i samband med detta får möjligheten att dricka färsk sådan (ptja, eller lagrad) producerad på nära håll tillsammans med både mer och mindre likasinnade.
Så, ses vi i Malmö?

3 kommentarer:

Johan / Blafa sa...

Glöm inte att det finns en stad lite längre norrut också! Vi har haft den stora glädjen att äta god mat och dricka gott tillsammans med Mikkeller på Gastro i Helsingborg. Den 23/11 gästar Menno från De Molen för att hålla ytterligare en BMD!

Balder sa...

Glöm inte att Stronzo har provning på Green Lion inn.

Malmö är hett i ölsverige nu, inte bara för att vi har Köpenhamn!

AndersAnd sa...

Jag håller det väldigt Malmöcentrerat nu, såpass att jag uteslutar både Helsingborg (som Fredrik ändå friskt reklamar för) och dansken (även om denna råkar vara på besök i Malmö, det är ju liksom en dansk.)