fredag 3 augusti 2012

Fredags.. Lyx?

Tvätt i maskinen, disk i diskhon, skit på golvet och prylar överallt. Fredagsmys någon?
Öl i kylen, sol på balkongen, spännande öl i kylen! Fredag..
När det är fredag så får man lov att vara lite sådär.. "Halvduktig" och kanske inte göra riktigt allt det man borde göra för att ha ryggen fri inför de alltid ytterst korta dagarna "lördag" och "söndag", så... Så gör vi och öppnar något jag hoppas på ska vara både friskt och gott såhär en fredagskväll i all lat o enkelhet.

Rödöl, öl med skumma jässtammar, öl lagrad på fat med "kryp", "vildöl"? Det finns många tolkningar av klassiska syrligare ölstilar och det finns faktiskt en del bryggerier idag som gör detta bra (även om det är på sitt eget lilla vis, USA tänker jag.) Det finns också dom som lyckas mindre bra i sina experiment och olyckligtvis känns det ofta som att det är här i europa man inte riktigt "får till det" (självklart med Belgien som undantag.)
En del trista holländare har man råkat ut för, snuskiga italienare har man vaskat och dansken, dansken ska vi inte ens tala om.
När syrligare belgoinspirerad öl blir dålig, ja då blir den oftast extremt dålig. Något som inte bådar jättegott för Thiriez "Vieille Brune" ifrån.. Frankrike..
Ett öl som dessutom kostade 150 spänn, vilket för mig in på ännu ett riskmoment med fatlagrad syrligare bira.
Belgisk, välfungerande och välgjord sådan kostar sällan i närheten av lika mycket som dess kollegors liknande både mindre välutvecklade och ofta mindre välsmakande produkter, och man förväntar sig mer eller mindre per automatik något ytterst intressant när man öppnar plånkan brett och inte bara något "drickbart" som man annars kanske hade nöjt sig med, om ölet i fråga hade kostat 20-40kr för 33cl.
Nåja nog snackat, en paus, fram med lämpligt vinglas och så..

Mörkbrun till färgen med ett finbubbligt två feta fingrar tjockt beige skum (notera att jag aldrig brukar mäta finger-style men kände av någon anledning mig lite sugen just idag...) Faktum är att kronan på verket beter sig fantastiskt livligt och ser helt ljuvligt ut med tjocka envisa rester som närmast på klättrar på insidan av vinglaset efter en lätt svängom, en svängom som sprider en speciell frisk, på gränsen till syntetisk arom i rummet.
Ett närmare nosande väcker mitt intresse med en nästan dextrosol-liknande fruktighet av jäst och tunna. Jäst som också för tankarna till "Ahlgrens Bilar" (de där man åt någon gång när man var mindre, inte någon av de tusen versionerna man tyvärr råkat se på sliskhyllorna sedan dess) och tunna som ger direkta rödvinsassociationer, kanske till och med lättare bärfruktigt sådant med inslag av smultron och vinbär. Under denna yta finns också en tät chokladdoft av det lite ljusare slaget tillsammans med kvalitetskola och vanilj.
Smaken levererar sedan en hyfsat sammansatt och harmonisk kompott av ovanstående doftassociationer med lätt syrlig frukt och sprudlande jästestrar som anfallare, källarfunk, vanilj och bär som center och avslutningsvis ett torrt, kort backspel av fat, ett lätt fruktsyrligt grepp, en lite subtilt gräsig humlegrön beska och en värmande sensation i magen.
Eftersmaken ligger sedan smygande med en vinös allmänkaraktär, åter igen ljus choklad och kanske tydligare smak av "tunna" (trä) än någonsin tidigare under ölets inmundigande.

Överlag både gott och väldigt roligt att dricka. Aromen är smått fantastisk men bygger upp något för hög spänning inför en smak som inte känns fullt lika definierad. Ett stor smakspektrum, javisst, men jag hade inte tackat nej till lite mer av allt, inte minst en uns mer livlig kolsyra (något jag tror hade lyft ölet ytterligare.) För att åter anknyta till priset: lite mer av allt tack.

Det finns en del flaskor kvar på systembolaget, är du en av de ölnördarna som höll igen lite på grund av allt annat dyrt i "släppet" så säger jag skramla! Och köp en, "unna dig" och ge dig själv en stund roligt drickande, analysera lagom och njut.
Är du inte riktigt en nörd eller inte riktigt har smak för syrligare öl (än) "inte är riktigt klok på dem", så utmana hellre paletten med en Rodenbach Grand Cru eller liknande, så länge.

Inga kommentarer: