onsdag 25 juli 2012

Det var en gång.

"RyeKing", ett samarbete mellan Amager och John Laffler ifrån Chicago (Goose Island Beer Company.) Utan tusen humlesorter? Med ingen som helst fatlagring? Rimlig prislapp? Vafalls!? Kan detta vara ett fall av "Amager gone soft"?

Jag häller upp en liten slurk, lyfter glaset mot solen som skiner in genom fönstret och beskådar ett svart öl som knappt släpper igenom minsta antydan till ljus trots dess utsatthet i Malmös för en gångs skull bländande kvällsstrålar. Detta tillsammans med en subtilt levande ljusbrun skumkrona som pryder verket och lämnar otroligt envisa rester efter sig på glasets insida.
Aromen i fråga bjuder initialt på en mogen mjölkig chokladighet som för den delen, inte innebär mjölkchoklad utan snarare för tankarna åt bitter kvalitetschoklad med en uns grädde. Karamell och skarpt kaffe finns också med i blandningen tillsammans med en precis lagom lätt humlefruktighet. Inte påtagligt rökigt då denna komponent kan sägas, snarare ligger som en grå, nästan genomskinlig slöja på toppen av något som skulle kunna liknas vid ett generöst bakverk.
En svälj och den stora gräddiga, blygsamt vänliga men ändå bestämda karaktären för undan slöjan och blottar en allvarlig skönhet av ytterligare intensiv mörk choklad, bitter espresso och en nästan spirituellt frisk rökighet som dansar tillsammans med den lätt bittra blodapelsinen i en ståtlig piruett som spinner samman karamell, grädde, kaffe och choklad för att tillslut mjuklanda i en likörliknande avslutning av lyxpraliner och behagligt frisk tallskog.
En viss lättnad infinner sig under eftersmakens gång och jag påminns om hur det känns att vara ensam i den tysta skogen. Trädens sus, sen uppenbarar sig en beslöjad karaktär! Förförande och självsäkert cirkulerande, jag är där igen och nosar försiktigt. Hen glänser, en silkeslen inbjudande brunett, men också torrt bitter som en sådan skulle kunna vara om du skulle få för dig något opassande. Snuskigt god, och bedrägligt farlig om du inte håller dig på din vakt. Jag kan inte låta bli!
Skärpt koncentration. Tung tystnad. Hjärtslag, och sen...

Köp kvällens slut på systembolaget (artikelnummer: 11653) annars gör jag det, för detta är något av det bästa jag har druckit ifrån Amager Bryghus, i all sin (för att vara Amager) blygsamhet.

4 kommentarer:

BeerSweden Darren sa...

Great beer writing!

AndersAnd sa...

Thanks Darren, it comes naturally with great beer..

Diablo 3 Gold kaufen sa...


Your greeting card is definitely stunning -- along with what a pleasant present. Virtually any lady can be happy to receive this specific.
Thanks for you ideas. Cheap RS Gold

wei liu sa...

Thank you so much for sharing your gramma with the world!cheapest android