måndagen den 17:e januari 2011

AAA EP4 "Nybörjar Niklas" provar Stille Nacht

Eftersom Niklas kommer hit ikväll på en temaprovning (britter på bolaget....) och det således sannerligen kommer spelas in ett nytt avsnitt "AAA-TV" så är det hög tid att dela med mig av ett alldeles för gammalt avsnitt då "Nybörjar Niklas" provar De Dolles "Stille Nacht" (något för sent på kvällen..)


Idiotbetyg 3,5/5

måndagen den 10:e januari 2011

Tröttaste helvetet på hyllan.


Jag har skrivit om ölet här två gånger förut, först i detta inlägg där jag kallar det "kraftig, frisk IPA" och "ölet hade en friskare, bittrare och mer livlig karaktär än tex Celebration Ale vilket gör att jag välkomnar det" och senare nämnde jag det igen i det här inlägget där jag skrev bland annat "Rätt drickbart och inte tokslitet. Djupdykningar lämnar jag åt andra bloggare då jag dykt i detta öl tillräckligt förr.. Kul att se dig "Torpedo", hoppas du trivs på våra hyllor!"

Tredje gången är det som gäller nu, då med frågan: ha du trivts på våra hyllor? Svaret är ett högt och tydligt nej. Sierra Nevadas "Torpedo" är förpassad till en referens för hur sliten IPA ska smaka: Karamellbaktung med otrevliga inslag av våt papp och fullkomlig avsaknad av friska citrustoner och andra aromatiska trevligheter ifrån humlen som i detta öl så tydligt har förlorats, föråldrats, dött bort. Den totala avsaknaden av fräshör banar också väg för tydligare alkoholtoner i smaken och kvar lämnas vi med en ganska bitsk och otrevlig beska. En mycket sorglig historia vill jag påstå och något vi sannerligen kommer märka ytterligare i takt med att svenska bryggare fortsätter att utveckla mer humlebetonade öl (vi har redan sett Oppigårds annars fantastiska "Amarillo Spring" bli lidande av för lång tid i rumstemperatur på det älskade systembolagets hyllor.)

Humledebatten har pågått ett tag nu, vissa menar på att den har "gått för långt" och tycker att "några månader hit och dit" inte har någon betydelse medan de mer maniskt petiga menar på att allt humlebetonat bör drickas direkt, helst med käften under kranen innan de mest ädla tonerna ifrån de gröna kottarna avtar. Hur känner ni andra inför detta? Är det en orgie i tropisk frukt som gäller eller föredrar ni er IPA med betoning på malt och våt gammal pudel?

Färskhet är ett ämne jag har tänkt skriva massor om men mitt tangentbord strular för tillfället, framförallt "i", "o" och "p" (det är sant! Ja sen är jag lat och tänker på annat 0ckså..) Hursomhelst är jag nyfiken på att höra vad folk tycker i frågan vilket i bästa fall kanske motiverar mig att skriva mer ingående framöver.. Kanske..