onsdag 30 mars 2011

Varning för påsköl.

På fredag kommer årets påsköl, bara hör hur det låter "påsk öl". Lagom efter jul ska man nu stå ut med ännu mer halvmörk öl (ofta med, nuförtiden häftiga amerikanska humlesorter som nämns på flaskan men sällan är värst påtagliga i själva brygden.) Carlsberg var hursomhelst "generösa" nog att skicka en flaska av ett av årets tråkigare påsköl till mig, "Eriksberg Påsköl", och nu när det bara är en dag kvar till "släppet" så får man ju dra sitt strå till stacken och varna eventuella idioter eller allt för nyfikna för det 16 kronors helvete jag försöker beskriva nedan.


Färgen är mörkt brunröd med en stor dock snabbt döende grådassigt skumkrona. Osen är som väntat lite dassigt murk-maltig, otydlig, lättsam och stel med tydliga toner av metall och bara sådär allmänt "Carlsberg". Visst med lite krystad fantasi kan man även låtsas att det finns toner av kallt kaffe och mjölkchocklad men det är så lättsamt och återkommer så svagt i smaken att det knappt kan räknas med. Smaken som då består av en till början sötsliskig "mörk lager maltighet" med skarpa lite kemiska alkohol och tvåliga toalett-toner följt av en lite obehagligt, onaturligt bitter och något sötsur eftersmak som lämnar ett stort hål i munnen med sin totala avsaknad av rund fyllighet. Precis så dåligt som man kunde vänta sig. Visst det är efter säsongen anpassat med lite generösare smak än din vanliga "megabryggeri-lager" men det är fortfarande inte hälften av vad ett riktigt öl kan och bör vara. Såklart..

3 kommentarer:

Anonym sa...

Kul att någon som blivit sponsrad vågar såga något så fullständigt. Kudos till dig // mvh David

Anonym sa...

Tydligt att du inte gillar påsköl. Man undrar ju varför du drack det överhuvudtaget...

andersand sa...

Anonym: jag hade ej provat ölet tidigare och man vet ju aldrig, kanske blir man positivt överraskad även av ett påsköl ifrån Carlsberg (vilket såklart inte är sant, jag skrev om det bara för att du skulle ha något att gnälla om.) Puss puss