onsdag 23 februari 2011

Systembolaget och.. Växthuseffekten?

Våren är här och med värmen kommer längtan efter lättare maträtter, lättare maträtter som sig bör ackompanjeras av lättare drycker. Systembolaget ser helst att vi dricker något av de nya alkoholfria alternativen, gärna varvat med "varannan vatten" bara för säkerhetsskull men måste man så erbjuder också vårt monopol en rad ljusare och friskare öl, ofta med en väl tilltagen beska som svalkar en i den intensiva vårsolen. Men vänta..


I Malmö är det kallare än någonsin, snön lyser vitt med sin närvaro och flera bitande minus gör sig påminda, självklart i kombination med en ettrig snålblåst. Jag är mer sugen på en ale och en rykande het soppa än någonsin. Sedan till den feta dessertosten åtminstone 75cl imperial stout på minst 11% för att utan huttrande kunna sjunka till sömns bedövad under ett iskallt täcke. Nåja, med tanke på måndagens systembolagetsläpp av både ett par barleywine och en mycket mastig imperial stout kanske man kan tacka vädret för den envisa kylan som nu motiverar intagandet av starkare dricka mer än någonsin men jag vill fan ha vår och sörjer faktumet att Oppigårds Chinook laddade, alldeles utsökta våröl "Spring ale" inte får sällskapet den förtjänar av ens en förnimmelse av grönska eller för den delen ett klart värmande solsken. Jag vill ha gröna gräsmattor som matchar detta ypperliga öls etikett och en mild vårvind i sällskap av dess lätta malttoner. Jag vill känna humlens friska citrusfruktiga arom varvat med dofter av nyutslagna knoppar och soldränkta träd, detta samtidigt som fåglarna kvittrar lika glatt och intensivt som beskan bränner mig i halsen. Drömmar om våren förblir drömmar om våren ett tag till men Oppigårds bryggeri ifrån Dalarna är ett av ytterst få svenska bryggerier som underlättar en allt för lång vinterdepression genom att lyckas buteljera en bit solsken och åter igen bevisa att de vet precis var humlen ska sitta.


Det här var egentligen inte menat att det skulle bli ett hyllningsinlägg till Oppigårds utan skulle snarare spekulera kring en frågeställning i stil med "hur gör systembolaget med våra fyra årstider när växthuseffekten rör om i grytan?" Det är en av många utmaningar de har framför sig och utvecklingen ska bli intressant och sannerligen humoristisk att följa. Mer intressant än att spekulera i eller skriva om just nu för med Oppigårds "Spring ale" i handen vill man inte göra något annat än att drömma sig bort och njuta.

5 kommentarer:

Johan sa...

Om Systembolagets säsongssläpp verkligen följde sina säsonger så skulle vårsläppetoch sommarsläppet i två månader vardera, höstsläppet i tre månader och vintersläppet i fem månader.

-7 låter ju som rena vårvärmen ändå, här var det omkring -20 imorse. Det var inte jätteskönt att cykla 8 km då kan jag säga, höll på att frysa fingrarna av mig.

andersand sa...

Ah man ska väl inte gnälla, men jag gör det ändå.

bluealbum sa...

http://open.spotify.com/track/3so3zKgqvIbfsGnaL0hnJB

Cheap Diablo 3 Items sa...

Very happy to discover your website and the fantastic images that you have regularly! Buy RS Gold

Anonym sa...

Cheapest D3 Gold great regarding roleplay functions, but you are certainly not essential adequate to create usage of all of them in battle far more when compared with Elementalist elites.Sylvari skills…I’lmost all tell the truth, I’mirielle preserving the particular Sylvari regarding start off as to not wreck this personally.