måndag 10 januari 2011

Tröttaste helvetet på hyllan.


Jag har skrivit om ölet här två gånger förut, först i detta inlägg där jag kallar det "kraftig, frisk IPA" och "ölet hade en friskare, bittrare och mer livlig karaktär än tex Celebration Ale vilket gör att jag välkomnar det" och senare nämnde jag det igen i det här inlägget där jag skrev bland annat "Rätt drickbart och inte tokslitet. Djupdykningar lämnar jag åt andra bloggare då jag dykt i detta öl tillräckligt förr.. Kul att se dig "Torpedo", hoppas du trivs på våra hyllor!"

Tredje gången är det som gäller nu, då med frågan: ha du trivts på våra hyllor? Svaret är ett högt och tydligt nej. Sierra Nevadas "Torpedo" är förpassad till en referens för hur sliten IPA ska smaka: Karamellbaktung med otrevliga inslag av våt papp och fullkomlig avsaknad av friska citrustoner och andra aromatiska trevligheter ifrån humlen som i detta öl så tydligt har förlorats, föråldrats, dött bort. Den totala avsaknaden av fräshör banar också väg för tydligare alkoholtoner i smaken och kvar lämnas vi med en ganska bitsk och otrevlig beska. En mycket sorglig historia vill jag påstå och något vi sannerligen kommer märka ytterligare i takt med att svenska bryggare fortsätter att utveckla mer humlebetonade öl (vi har redan sett Oppigårds annars fantastiska "Amarillo Spring" bli lidande av för lång tid i rumstemperatur på det älskade systembolagets hyllor.)

Humledebatten har pågått ett tag nu, vissa menar på att den har "gått för långt" och tycker att "några månader hit och dit" inte har någon betydelse medan de mer maniskt petiga menar på att allt humlebetonat bör drickas direkt, helst med käften under kranen innan de mest ädla tonerna ifrån de gröna kottarna avtar. Hur känner ni andra inför detta? Är det en orgie i tropisk frukt som gäller eller föredrar ni er IPA med betoning på malt och våt gammal pudel?

Färskhet är ett ämne jag har tänkt skriva massor om men mitt tangentbord strular för tillfället, framförallt "i", "o" och "p" (det är sant! Ja sen är jag lat och tänker på annat 0ckså..) Hursomhelst är jag nyfiken på att höra vad folk tycker i frågan vilket i bästa fall kanske motiverar mig att skriva mer ingående framöver.. Kanske..

6 kommentarer:

dempa sa...

jag brukar försöka hålla koll på datummärkningen på torpedon. har en längre tid sett den är "bäst före mars 2011" och det är såklart ganska snart.. och därmed en väldigt trött IPA..

ivan sa...

Rimligen borde det väl vara så att flaskorna är gamla redan när de dyker upp. Så vitt jag vet går lådorna åt ganska fort, samma flaska står inte ute på hyllan i en månad (åtminstone inte på Regeringsgatan).

Weine sa...

Jag funderade faktiskt på att köpa några Torpedo i helgen men avstod just för att de var för gamla. Har köpt några tidigare som varit riktigt tråkiga. De sätter tydligen "bäst före" ett år efter tappning om man tittar på sifferkoden på halsen. De flaskorna som stod på hyllan i Gbg hade dag 69 (mars) förra året som tappdatum. Jag valde istället några supergoda pale ale från samma bryggeri med tappdatum dag 279 förra året och bäst före okt 2011.

Min inställning till humlestinna öl är att de är ok med några månader. Visst vissa öl är känsligare än andra men tala om timmar kan jag tycka bli lite larvigt.

En månad tror jag inte skadar något öl om det behandlas med respekt; därefter börjar skulle jag säga att de sakta förfaller (olika fort beroende på öl) fram till sex månader då jag tror att alla öl har förändrats något.

Johan sa...

Drack också en riktigt trist Torpedo i helgen. Missade att titta på bäst-före-datumet i butiken, men det var förstås också en flaska med bäst före i mars 2011.

Det tråkigaste är väl om folk som plockar på sig en gammal Torpedo för att prova något nytt tror att den ska smaka så och aldrig köper den igen.

Frågan är om man kan reklamera en öl som man tycker är för gammal även om den har ett tag kvar till bäst före?

Danne sa...

Man måsste alltid passa sig när man handlar IPA, i London senast så höll jag i en 90min men kostaterade att den var gammal, istället tog jag en Mikkeller Stateside men hade då glömt att kolla datum. Doften var inte vad den borde och bäst före visade sig vara passerat, drack typ två munnar som bara smakade smör och hälde ut resten av flaskan

Baggen sa...

Trist att de lokala ipor som är goda inte finns på bolaget utan man måste istället vända sig jänkaripor som aldrig är riktigt färska när de säljs på bolaget. In med oppigårds indian tribute på bolaget ffs. Nu kommer ju ett par nya öl från Mohawk men dessa tänker jag inte slösa några slantar på om inte ölbloggarsverige framhåller dem som lysande.