lördag 18 december 2010

Abstrakt 04.

Självklart, trots min misstro på BrewDog så kunde jag inte efter många lovord låta bli att köpa hem en flaska "Abstrakt 04" för test. En imperial stout bryggd med massa grejer, typ stark specialchili och kakao o annat krafs. Trots lovorden så är man ju skeptiskt mot ännu ett "extremöl" ifrån detta gäng som så många gånger har levererat allt för tunna och genomskinliga "imperial stouts" slängda på diverse häftiga fat för att göra en annars ganska tom produkt mer attraktiv.


Men se där ja! En imperial stout ifrån BrewDog som ligger svart och vilar i glaset med ett litet snyggt mörkbrunt skum som fräser till innan det tar förväl (man kan inte klandra det, ölet ligger trots allt på 15%) Doften lovar en förvåningsvärt fet och chockladig maltighet med karamlltoner och en lagom kryddig chili-karaktär. Lyxig kakao, vaniljfudge och lite kaffe finns även där tillsammans med snyggt integrerad alkohol. Som en lätt kryddig kladdakaka typ? Baserat på aromen så levererar ölet i sig en något tunnare kropp än väntat men den är ändå vettigt om än lite skarpt och onaturligt kolsyrad samtidigt som den kletar fast i munnen ganska rejält. Smaken är väldigt söt av tydliga melass och soja-liknande toner tillsammans med artificiell mörk chocklad, karamell, bränt socker och lite saltlakrits. Avslutningsvis levererar ölet en värmande eftersmak full av brända söta chockladtoner, lätt chilihetta, gammalt kallt bittert kaffe och portvin helt utan en spritighet som för tankarna över 12%. Din jävel, detta var fan ändå rätt bra med snyggare integrerad chili än väntat, väl gömd alkoholhalt och så hög "smuttar-faktor" som man vill ha när ett öl håller 15% och kostar typ 120 spänn. Det är inte min favorit "typ av imperial stout" men inom sin "stil" (starkare, sötare, tyngre, Darklord) så är det faktiskt riktigt bra även om det inte på något vis smakar nyskapande (Darklord..) En "Abstrakt" i serien som i alla fall inte för mig framstår som värst abstrakt utan snarare som ett rakt igenom bra öl. Ja, se där! Jag sa det!

Så jag avslutar detta inlägg genom att låna en kommentar ifrån "Beerwell Baggen" skriven på Facebook: "Även en blind höna..."

2 kommentarer:

Baggen sa...

Där kom äntligen recensionen :) Dåså, får väl korka upp en flaska antingen på nyår eller julafton. Skönt att man inte verkar ha kastat pengarna i sjön iaf :)

fajanen sa...

Lät ju mycket bättre än 03:an som jag fortfarande inte har vågat korka upp. Kanske till och med så bra att en flaska till ska inhandlas.