måndag 15 november 2010

Mohawk Blizzard

"Mohawk Blizzard" stoltserar friskt på flaskans etikett med att den innehåller tio maltsorter, åtta humlesorter och diverse annat kladd (honung och rörsocker.) Ett "extremt öl" och jag som är i stort sätt uppväxt med (...) och har provat en hel del extrema öl lyser upp, hoppas på något "stort", "unikt". Jag tar fram och sköljer ur bästa kupan, ser till att ölet är svalt, inte kallt, inte varmt utan lätt svalt innan jag häller upp. Förväntningarna är blandade, det låter som "min typ av öl" men samtidigt har jag blivit besviken på i stort sätt allt ifrån Mohawk serien tidigare. jag nollställer mig, försöker att inte ha några förväntningar och häller upp..


Mörk rödbrun med ett minimalt bubbligt ljusbrunt skum. Ett "sådär" första intryck men okej, vi behåller ett öppet sinne och sniffar loss. Oj, aromen slår en som ganska skarp och foderlik (tänk hund/kattfoder.) Lite karamell men överlag mest kemiska, udda, bränd plast och våt papp-liknande toner. Viss ljus chocklad och lakrits också men de kemiska väldigt råa tonerna dominerar överlägset. Smaken levererar (tyvärr) vad doften lovar, en grov och väldigt kletig rå-smakande kemisk sörja med stor ren spritighet och ett närmast äckligt allt för värmande avslut. Det är otroligt sött och plastigt, som en bränd sockrad frigolitskiva med ett otroligt "cloying" (ett bra ord, kvävande sliskigt?) avslut. Jag är verkligen förvånad, jag hade trots allt inte riktigt gett upp hoppet på denna "Mohawk serie" men detta är vedervärdigt, obalanserat, sötsliskigt och fullt av kemiska bismaker. Aromen är absolut värst som inte ens under en längre tid i kupan lyckas lyfta sig ifrån något av det äckligaste jag vet: foder. Jag har känt det såhär påtagligt i ett öl innan, Pelican "Perfect Storm", då tänkte jag att det var på grund av överdriven fatlagring (extrem bourbon karaktär) men nu vettifan alltså. Jag misstänker att det är en kombination av spritigheten och den muddiga/luddiga maltigheten (som portern Stitch känns denna också väldigt otydlig, kladdig och luddig) som utgör denna extremt udda foderliknande karaktär. Kropp och annat blir meningslöst i sammanhanget (medelfylligt, ganska kletigt, hänger kvar i munnen på ett otrevligt sätt på grund av omständigheterna) för detta är verkligen uselt.

För sista gången har "Mohawk serien" gjort mig besviken, gång på gång har man "provat", hoppats på att det bara var det där första gänget India Pale Ale som var värdelösa men icke. Barleywinet smakade tunt, omoget och hade låg lagringspotential för att vara ett barleywine (skit in, skit ut principen funkar även här), "Stitch" smakade som en fadd gröt.. Och nu denna.. Pinsamt, inte minst på grund av snacket som gick innan. Något måste ha gått väldigt fel i ledet ifrån Stefans receptskrivande till flaska..

Sådant här gör mig ännu mer deprimerad och det värsta med hela grejen är väl att hela resten av ölsverige lär hylla detta bara för att det är "svenskt och extremt". För mig är detta så jävla typiskt det nya ölsverige, vi skryter på etiketten och varnar om hur farligt och extremt det är trots att där aldrig kommer någon "wow upplevelse", snarare en kräkreflex. På flaskan står det också att man kan lagra ölet tills nästa jul, då ytterligare en dimension av starkvin och nötter uppstår.. Ja jag säger: Lagra på för det lär inte bli mycket sämre, kanske kan det till och med bli "ok" tills nästa jul men jag lovar inget (jag har ju inte, tillskillnad ifrån de som skrivit etiketten provat.)

Och ja jag vet, denna sågning kommer en och en annan idiot beskylla vara grundad på faktumet att jag bara är en allmänt bitter jävel men faktumet är att jag har provat en jävla massa öl, alltid är fullkomligt ärlig (och öppensinnad!) och hade sagt exakt samma sak om jag hade suttit ned med några vänner och "pratat" lite löst om detta öl (precis som jag har gjort om all öl under den senaste tiden jag inte har skrivit om den.) Så, ät bajs.

(Och drick god öl!)

13 kommentarer:

Niggze sa...

Låter gott ;) Perfect Storm var fan den värsta hundfoder bomben jag har druckit så ser fram emot den här skiten.

Niggze sa...

Och snälla, kan inte bara den här Mohawk serien försvinna från vårt kära?! Systembolag?...

Baggen sa...

Ja, hela Mohawk-serien har varit en stor låda misär. Mycket trist med tanke på att mannen bakom recepten är en riktig duktig hembryggare.

Nej, mer öl från Sigtuna där Mattias står för recepten. Han verkar iaf kunna få recepten att smaka mums även när de görs i lite större skala! Hepp!

Gyllenbock sa...

Oj, snacka om katastrof men jag skall ändå ge den jäveln en chans. Kul att du är tillbaka!

Weine sa...

Har inte köpt något ur Mohawk-serien sedan iporna. Lär inte köpa denna heller efter denna läsning.

Alexander sa...

Haha! Gött att du är tillbaka!

Fredrik sa...

Gott mos... att du är tillbaks alltså :)

rojo sa...

Fan vad negativ du är! Var nu solidarisk med ölsverige och var glad för det vi får! De som gnäller kommer till helvetet. ;)

lasseg sa...

Kul att se dej igen Anders!

Hannes sa...

Var din också utan kolsyra?

ivan sa...

Barley Winet smakar Sierra Nevada Pale Ale och kass bock. Undrar vilka andra barley wine den stred mot i offertprovningen?

andersand sa...

Hannes: jag reflekterade knappt över det, låg kolsyra absolut men inte helt "platt" som jag upplevde det, skitsamma, inte ens "Coca Cola kolsyra" hade räddat det ölet..

andersand sa...

Tack alla för välkomnandet tillbaka! (hoppas det är okej att jag skriver "alla" istället för att kommentera var och en individuellt?)