lördag 27 mars 2010

Livet är surt

Javisst har ölbloggandet varit lågt på senaste men nu har jag väll ändå slagit rekordet? Ja det har jag nog och med ganska god anledning. Denna "öl blogg" har alltid varit hyfsat personlig och ytterst ärlig, det har lite varit min "nish", jag kör berättelser kring öl med personliga inslag och en personlig ton på det hela sen får man ta det för vad det är. En annan "nish" jag haft på senaste kan väll också anses vara att jag i stort sätt bara provar massa öl som normala systemet shoppare inte får tag i. Lite smådrygt kan jag föreställa mig men det blir nog till att hålla nere på det i framtiden även om detta inlägg antyder något annat. Men vafan, åter till det personliga. Så, när jag fredagen den 12'e mars tillsammans med ett par andra ölnördar satt och drack dessa öl:


Ja då fick jag ett telefonsamtal i början av provningen som antydde att mitt och min dåvarande flickväns förhållande var slut. Jag försökte svälja detta och fortsätta svälja god öl med gott mod och med hjälp av lite traditionell förträngning och visst funkade det, dvs tills provningen var över och sambon kom hem med det slutgiltiga beskedet som innebar en ganska stor förändring.


(Ölfestival i Köpehamn 2008, en gemensam favorit var färsk Mikkeller "Not Just Another Wit", pölsen var också god.)

Så nu har jag flyttat, bor fortfarande i Malmö, lite närmare några av de bättre pubarna dock utan någon som hämtar hem Yetis åt mig, eller ger mig nöjet att hålla i ölprovningar för ovetande kollegor, eller gör mackor åt en när man promenerat till ströget utsvulten efter ett tungt ölbutikken besök, eller kallar Hair of the Dogs "Matt" spritig, eller delar Maharaja Imperial IPA med en på Ölbaren, eller retar en för att det tog två timmar för en att dricka upp sin första Thomas Hardys då denne fick sitta bredvid och titta på, eller någon som ger en öl och ölglas i födelsedagspresent trots att det är vad man minst behöver alternativt drar med en till en bra ölpub för käk bara för att i smyg ha planerat att ett par ölnördar ska dyka upp och överraska mig med öl och ölnörderi, eller någon som vill dricka upp ens Cantillon Blåbaer trots att denne egentligen inte gillar suröl, eller något som utstår en hel ölfestival för ens skull, eller någon som långsamt trollar bort morgonståndet med sin varma insida sent en ljummen bakissöndag.. Uops, oj.. Nej nu räcker det!

Hursomhelst... Snällt nog så utförde "X'et" trots vårt avslut två byten åt mig under hennes senaste besök i New York, så som avslutning fick jag hem några riktigt trevliga öl att dränka mig i.. Eller dränka mina sorger i.. Eller inte riktigt men i alla fall ett gäng öl att i framtiden njuta i gott sällskap. Framförallt Southampton Russian Imperial Stout är jag mycket glad över då jag fullkomligt älskade den första gången jag provade den men även ännu en flaska "Matt" är fin att spara till ett mycket speciellt tillfälle, typ till cigarren det var tänkt att jag skulle röka efter mitt första barn anlänt, men det vore ju synd att paja Matt med ciggarrök.. äh, skitsamma, jag kanske tar den ikväll. Det är ju trots allt lördag. Tar nog fan en Southampton på det också, gött. Nåja, här är ölen minus Bells "batch 9000" som dracks upp igår..


Såja, nu vågar jag påstå att jag typ är tillbaka på spåret (haha..) och gårdagens "surölsprovning" eller "surölsprovning del 2" (del 1) rivstartade detta med en brutal line up av Russian Rivers Damnation (inte sur men vafan), Temptation batch 4 o Beatification batch 2, Consecration batch 1 samt Supplication batch 3 och 4.


Egentligen tänkte jag dra med den nyligen hemkomna "Cuvee de Castleton" också men kom fram till att vi inte behövde mer suröl utan snarare något som bryter av lite så det fick bli Bells "batch 9000". Rickard bidrog även han med ett "avbrytar öl", en IPA vid namn Jai Alai ifrån Cigar Citys "Humidor series" (cederfatlagrade öl.) Ytterst spännande men hur smakade allt egentligen? För att få reda på mina åsikter om Russian Rivers suröl så klicka på respektive ölnamn ovan, den enda ifrån bryggeriet jag inte testat innan var "Damnation" och ja, vad ska man säga?


En fin ljus, blond med ett tätt vitt skum till ytan, en förvåningsvärt slätstruken och lite grynig insida som inte alls imponerade med någon fräshör. Lite kemisk (bränt plast), lätta estrar och bröd. Värt att notera är att jag inte väntade mig någon super funky monster blond, det är trots allt bara en ren blond, helt utan bakterier eller dylikt men även som "blond" var den ganska slätstruken och trist.


Mer intressant var då Cigar Citys Humidor Series "Jai Alai". En grumlig orangefärgad IPA med ett tätt smutsvitt skum som lämnade vettiga rester på insidan av vinglasen vi använde. Doften var väldigt udda, mycket kryddig och skumt träig med tydliga fruktiga toner av aprikos och persika, en del tallbarr och lätt karamell. Smaken var även den extremt udda, kryddig och avig men trots allt ganska kul och fortfarande med en hel del juice-lika "IPA aspekter" som nog hade imponerat mer om ölet var färskare.


Kvällens för min del sista nya öl var då Bells batch 9000. Förväntningarna var sådär, "a great ale for the cellar" (som det står på etiketten) = ett öl som behöver lagras för att bli riktigt bra. Så det var med viss skepticism som jag knäppte av kapsylen på detta 12,5%'iga monster bryggt med lakrits och melass. Första intrycket var dåligt, en ganska ljus färg för en imperial stout med ett lite för ljust skum. Aromen imponerade heller inte nämnvärt utan bjöd mest på söt melass och väntad lakrits, lite anis, karamell och kakdeg. Smaken var lyckligtvis betydligt bättre med absurda mängder lakrits, söt karamell, rostad malt och melass. Påminde lite om "Dark Lord" men som Markus sa "en light Dark Lord". Eftersmaken var trots allt hyfsat torr med en härlig ton av smygande lakrits och lite alkohol. En trevlig imperial stout som dock inte lever upp till förväntningarna man har och bör ha på "Bells".

Har jag något mer att tillägga denna ytterst obekväma läsning? Ja! Jag vill utlova tätare inlägg i framtiden då det står en hel del spännande provningar på schemat. Jag vill även lova en "andersand" bittrare och mer kritisk än någonsin, mer dålig humor och massvis med skitkastande, subtilt toalettringskissande och annat som man inte ska ta på för stort allvar. Vi ses!

PS. Är det någon som tycker synd om mig för att jag har blivit dumpad så tar jag gärna emot tröstöl (gärna barrel aged grejer och suröl, IPA och IIPA är också välkomnat så länge de är färska.) Min e-post är tillgänglig via profilsidan så skicka mig ett brev så kommer jag svara med min nya adress.

13 kommentarer:

Gyllenbock sa...

Tråkigt att höra men livet det går alltid vidare.

Jag ser väldigt mycket fram emot att läsa bittra och kritiska inlägg, det är bara härligt med en blogg som är annorlunda och ärlig.

Att läsa om öl som normala systemetshoppare inte får tag på är kul det också. Fast lite knäckande ibland då man gärna skulle vilja smaka skönheterna.

Fortsätt köra ditt race, det uppskattas!

Alexander sa...

Är själv på väg att kraschas ur ett förhållande. Vad gör jag? Åker till Köpenhamn och köper drink your sorrows away. Livet går som sagt vidare, men det är ingen vacker resa. Det blir bättre, det vet jag i alla fall.

andersand sa...

Gyllenbock: jepp någonstans lyckas man alltid överleva o lite mer kritiska inlägg kommer, har en del idéer på hög..

Alexader: Haha bra idé, kanske uppskattar symboliken lite mer än själva ölet men skoj ändå.. O nej det är inge vacker resa.. Livet är en pest och du är smittad.. Tråkiga nyheter ifrån din sida också, skrik till om du någonsin vill snacka skit om förhållanden så bjuder jag in på rysk imperial stout som hade gjort Katarina den store avundsjuk!

Weine sa...

Kul att se att du är tillbaka. Dock har det som det låter varit en mindre trevligt resa hit.

Men du, det var sjukt många Southampton Russian Imperial Stout där!

Ser nu fram emot många arga inlägg i framtiden.

rickgordon sa...

Gripande inlägg - jag har också varit där, och kan trösta dig med att livet blir bara bättre och bättre :)
Jag är imponerad av dina långa och välartikulerade utläggningar :)
Nu kanske du kan resa lite mer, och vi tar alltid emot dig i Götet!

Fredrik sa...

:) lycka till... tror jag vet hur du känner dig...

lasseg sa...

Fan Anders, tråkigt att höra... håll ut, det blir bättre..

Skulle bara säga att jag tokgillar bloggen, och vill passa på att tacka för all hjälp på iglaset (Anders har i skrivande stund lagt till inte mindre än 166 öl i databasen - för att inte tala om ett tusental betyg!)

andersand sa...

Tack för stödet :) "Det löser sig sa kärringen o sket i vasken".

Rick: Jag är sugen på götet, lite för mycket bra skit på G här de närmaste månaderna dock (Mikkellers ölbar öppnar + ölfestival) men därefter ska jag fan upp..

Lasse: Ow ja jag har varit lite seg på iglaset på senaste, får väll ett ryck sen och lägger in allt jag provat som inte finns i databasen än, det är en helskön sida. Nådde för övrigt precis exakt 1000 betyg, Turborg Classic fick äran..

Anonym sa...

Beklagar, beklagar.

Men! Grattis till all god öl och kul att du har börjat blogga igen.

Victor sa...

Hård skit, men håll modet uppe - det brukar vända! Att du använder det hela som motivation för sylvassa inlägg låter bra dock, även om det givetvis suger med uppbrott.

Alexander sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
andersand sa...

Thx. Bro's before hoes, ale before fail!

dempa sa...

Får också instämma i hyllningskören av det du skriver på bloggen, och även beklaga uppbrottet och önska dig all välgång i framtiden.

Det kommer bli bra det här.