torsdag 11 februari 2010

Syrlig provning

I förrgår var det äntligen dags för mig, Markus och Rickard att hugga in på lite suringar som vi suttit på ett bra tag nu. Vår grundtanke var att ha en stor "surölsprovning" redan i början på vintern men efter diverse schemakrockar och sjukdomar fick det vänta tills efter jul och då tog vi även beslutet att dela upp provningen i tre delar då det annars eventuellt hade blivit lite mastigt.. Så, surölsprovning "del 1".


Lineupen såg i grund och botten ur såhär: New Belgium La Folie, Panil Bariquée (USA versionen), Ithaca Brute och Allagash Gargamel men busiga Rickard kunde inte låta bli utan tog även med Allagashs Vagabond som jag inte kan förneka var ett välkomnat tillskott. Vi satt sedan ett tag o mumlade om vilket öl som var surast och vilket som skulle vara lämpligast att börja med vilket inte var alls självklart då majoriteten av ölen skulle vara "syrliga" men inte rå sura.. Så det slutade med att vi började med den 8%'iga italienaren Panil Bariquée (Sour) som vi hade hört skulle vara ganska mild.


Ölet var grumligt brunt med ett litet bubbligt skum. hade en träig och vinös arom av vanilj och syrliga bär, en ganska tunn smak av trä, bär, vinäger (lite mjölkig) och gröna äppel. Mycket drickbart för 8% och rätt skoj men inte på något vis hjärnsprängande.

Efter kvällens enda italienare och enda icke-amerikanare blev man ganska mätt på "brun" suröl så vi bestämde oss för att sticka emellan med "Ithaca Brute" som är ett gyllene ekfatslagrat öl med brettanomyces och champagnejäst på 6,5%.


"Brute" var grumligt gul med ett stor och livligt skum, hade en ganska mild och dov arom av brett, diverse fräsh frukt och vanilj. Smaken var till en börjar söt och fruktig med inslag av persika och päron men blev snabbt överrumplad av en förvåningsvärt kraftig syra som förde med sig bäriga och rika vaniljtoner och slutligen torrade till ölet ordentligt. Lyxigt och skoj men kanske något flyktigt och för livligt i längden med den champagne lika kolsyran som sprudlade sådär överjävligt.

Champagnen följdes sedan av mer "brunt", New Belgiums "La Folie" på milda 6%. En "Oude Brune" skulle man väll kunna kalla den, lagrad ett till tre år på ekfat står det på flaskan (men jag antar att de blandar årgångar?)


La Folie var hursomhelst grumligt brunt med ett litet beige skum. Ölet doftade fett maltigt o allmänt generöst med träiga vanilj o frukt toner tillsammans med lätt mjölkig chocklad och russin. Smaken var även den väldigt "fet maltig", tjock och söt till en början men torrade snabbt till sig tack vare en ganska kraftig syra som ledde till en lång sötsur eftersmak av trä och torkad frukt. Väldigt trevligt och smakrikt öl för att ligga på ynka 6% men kanske något enkelspårigt och endimensionellt för att anses som en riktig fullpoängare.

Här efter var det egentligen dags för två av kvällens kanske mest spännande öl (Gargamel och Vagabond) men för att dra ner temperaturen lite lätt på dem så tickade vi en lager så länge. Lagerölet var Angel Citys "Che", ordentligt ful (kul) etikett och ett riktigt trist öl, gick att dricka och var inte i klass med skandinaviska fullager men det var inte heller bra..


Che smakade lager.. Så, nästa öl, Allagashs "Vagabond", en enligt Ratebeer "belgian strong ale" på 10% fast med en ganska seriös twist.. Ölet har lagrats på fat i fyra (!) år. Femhundra flaskor buteljerades och såldes på bryggeriet där var besökare fick köpa max två flaskor var.


Vagabond var grumligt mörkbrunt med en liten bubblig ring. Aromen var hel skum, väldigt originell med en ganska avig kryddighet, lätt söt karamell, minimalt med bourbon, röda bär, lite alkohol, vanilj och läder.. Smaken var kanske ännu mer udda än aromen med en kryddighet som förde tankarna åt timjan och vitpeppar, lite brett och tobak med en lite syrlig och träig eftersmak. Ett väldigt udda öl som kanske var mer "kul att prova" än "gott att dricka" även om jag faktiskt tyckte det var ganska gott. Nåja, inget att tänka mer på då jag sannerligen aldrig kommer dricka det igen.

Kvällens sista öl och till allas milda förvånad ett av kvällens bästa var då Gargamel, ett 9,2%'ig "suröl" blendat ifrån tre franska vinfat med brett och hallon. Antagligen en ganska liten mängd flaskor buteljerade och åter igen fick bryggeribesökarna köpa max två per person.


Ölet var klart och kopparfärgat med en liten beige skumkrona. Aromen var väldigt fruktig, förvåningsvärt så med tydliga hallon toner, lite kryddigt trä och lätt vanilj. Väldigt genuin och inbjudande vinös doft. Smaken var lika genuin och trevlig med parfymerade kärva hallon toner, lite brett, diverse bärfrukter och lite russin. Ölet avslutade på en torr och ganska syrlig ton med grymma kvarhängande hallon och trä toner. Hallon är mums och detta ölet var faktiskt över förväntningarna, väldigt nyanserat och samtidigt lätt att dricka för ett så pass alkoholstarkt öl. Lätt ångest över att inte ha fler flaskor..

En överlag stabil ölkväll även om totalt hjärnsprängande upplevelser uteblev. Mina favoriter var Gargamel och Ithaca Brute, italienaren ifrån Panil var stabil och härligt vinös, La Folie var allmänt bra och lättsmält och Vagabond var något av det konstigaste jag har druckit på länge, "speciellt". Förhoppningsvis blir det surölsprovning del 2 senast näst nästa vecka då det vankas Russian River öl, något jag verkligen ser fram emot trots att jag redan har druckit majoriteten av ölen som ska provas. Nu fattas bara lite vårsol att matcha alla dessa syrliga toner med...

7 kommentarer:

hirigalzkar sa...

Har inte druckit någon av dessa öl så jag har inga åsikter om hur de smakar. Tycker dock att Gargamel är ett sjukt snyggt namn på ett suröl. Hela surölsprylen känns lite smurfig, lite sådär mystiskt skog med små blåa män-aktigt.

Anders37 sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anders37 sa...

Har i alla fall druckit La Folie på fat!!

Haha

andersand sa...

hiri: Har inte tänkt på det, det kanske är rätt passande ja.. Tycker de kunde göra en blåbärs suring och kalla den "smurfelina".

Anders37: Hahahaha, miffo!

Fredrik sa...

Che är riktigt ful, borde platsa bland världens fulaste öl, och nä den är inte så god heller. ;) Dom andra ölen verkar mumsiga dock.

Victor sa...

Åh suröl, du underbara dryck! Härlig provning. Trots leverns skrik får det nog bli något surt ikväll.

andersand sa...

Fuck the lever det ska bli suröl här också!