lördag 20 februari 2010

Lite "rysk flod" med mera..

I veckan var det äntligen dags, ett 17 kilos paket ifrån California damp ner med 1 liter Blind Pig IPA, 2 liter Pliny The Elder, (nästan) 2 liter Pliny The Younger samt en bomber av Valleybrews "Imperial IPA" Uberhoppy (+ lite Russian River suringar.) Först ut var det tänkt att jag, Rickard och Markus skulle kränga alla dessa samt lite Hopslam vid samma tillfälle men insåg snabbt att vi hade blivit lite väl fulla om vi hade försökt oss på något sådant o då det vankades vardag därefter nöjde vi oss med att dela en "Elder följt av lite "Younger".


"Elder" som vi fick hem var otroligt fräsh och god o slank ner som en dröm, kanske extra fort då vi hade en growler att vara nervösa över i kylen (man vet ju aldrig hur de där grejerna håller..) Growlerns swingtop flög dock upp med en rejäl smäll och vi såg tecken på liv.. Ner i kuparna och sedan tystnad, fokus.Ölet var exotiskt ljust bärnstensfärgat med ett litet vitt skum som kämpade för sitt liv ovan på ytan, det vaknade till liv igen efter en snurr och lämnade i sin tur lite rester efter sig på insidan av kupan. Aromen var till en början något dov men när ölet värmde upp sig lite avslöjades toner av söt parfymerad humle, ananas, grape, persika och apelsin tillsammans med en mild och väl avvägd kakig och lätt karamellig maltprofil. Smaken av Younger kan väll bäst definieras som "ananas nektar ifrån gudarna i California", väldigt söt och fruktig till en början, med de ovannämnda komponenterna ifrån aromen, men med en värmande torr finish som snabbt bjuder in till en ny smutt. Jag tror jag drack runt en bomber (65cl) av ölet och hade utan problem fått ner ett glas eller två till.. Visst, lite "hop high" kände man sig, eller kanske snarare "hop low" för man blev sådär dåsigt seg i slutet på growlern, lugn och harmonisk, detta medan en bitande och nästan eldig bitterhet dansade runt på tungan o tvingade en att dricka vidare.. Verkligen en upplevelse och ett bevis på att brygga bra humlebomber inte är i närheten av att "bara kasta i massa humle". Något som är värt att nämna med Younger dock, om man ska vara lite "kritisk" så är det att den nästan framstår som mer "normal" i jämförelse med sitt äldre syskon som är ännu mer tropisk ananasjuice i karaktären. Younger har ju en betydligt sötare helhet och en tydligare maltighet som trots dess originalitet ändå för tankarna åt mer "normal imperial IPA". Detta medan "Elder" snålar med malten vilket verkligen framhäver de tropiska humletonerna ytterligare. Hursomhelst blir man ju inte lika packad på Elder (bara 8%..) så Younger har sitt syfte här i världen, iaf under en kort period vart år.

Sen blev det torsdag, smälta lite intryck, typ vila levern (lite..) Men efter torsdag kommer fredag då jag, Markus och Rickard skulle samla oss igen för att dricka upp lite av skiten vi samlat på oss under höst o vinter, framförallt suringar ifrån Russian River då men.. Som så ofta när vi planerar grandiosa provningar så går något fel o Markus kunde inte medverka så.. Jag och Rickard fick helt enkelt göra det bästa av saken och klämma ett par av ölen som vi inhandlat på senaste tiden istället. Jag kunde dock inte helt glömma tanken på Russian River suringar och då jag hade en extra flaska av den senaste batchen "Supplication" tänkte jag att det kunde vara en bra inledning på kvällen och ett litet plåster på såren. "Supplication" är en "brown ale" lagrad 12 till 15 månader på Pinot Noir vintunnor med "Brett", "Peddo" o "Lacto" samt tillsatta körsbär. Ölet var helt nytt för mig och det var med ganska höga förväntningar som korken poppades som ett pistolskott i köket.


Ölet hade ett väldigt vackert utseende, ljusbrunt med en brinnande orange ton. Ovanpå vilade en ovanligt stabil (för att vara ett suröl) och fin vit skumkrona som efter en snurr i vinglaset lämnade fina snövita strängar av rester efter sig. Doften av ölet var till min förvånad ganska dämpad och nästan lite anonym, irriterande svår att "komma åt" men avslöjade trots detta toner av vanilj, trä, syrliga citroner, lite läder, funk och förvåningsvärt subtila körsbär. Lite oroväckande med en så pass subtil och icke-utstickande arom i ett "suröl" men mina faror var obefogade då första klunken sprängde mitt sinne i tusen bitar. Ölet började lite smått sött och väldigt fruktigt med tydliga körsbärs och trä toner, fräsh vanilj och snäll citrus tillsammans med ytte pytte funk. Ölets absolut mest imponerande aspekt var när det gled ner och syran fullkomligt exploderade i munnen, sträckte sig ut i hela käften och verkligen skakade liv i en, detta utan att tappa komplexitet eller framstå som rå då vanilj och trätoner följde med hela vägen tillsammans med en häftigt "köttig" körsbärssmak. Eftersmaken var uppenbarligen väldigt torr med genuin ek, kraftfulla tanniner och åter igen en närmast fruktköttig körsbärskaraktär tillsammans med en frisk vind vanilj o citronsyra. Ett öl som var otroligt roligt att dricka och den alldeles för lilla 375ml flaskan tog slut otroligt snabbt. Ett öl jag verkligen ser fram emot att dricka snart igen, förhoppningsvis blir det då att jämföra denna nya batch mot en äldre ifrån början på 2008, spännande.

Efter Supplication följde hursomhelst ett mindre sofistikerat och mer alkoholiserat öl vid namn "Tactical Nuclear Penguin" men jag kan tyvärr inte beskriva denna då jag blev alldeles för full någonstans mellan "utseende" och "smak" under mitt antecknande. Om jag lyckas utläsa dem så återkommer jag kanske senare..

6 kommentarer:

Manker sa...

Skön avslutning med pingvinen ;) inte bästa ölen att ta sådär på slutet när man redan är lite på örat. men gott med lite fin öl. Vad alla verkar ha druckit elder och younger på sistone dock :/

andersand sa...

Tro det eller ej så var pingvinen ej kvällens sista öl.. Den följdes upp med lite fräsh saison följt av frenetiskt Mikkeller single hop blandande på krogen haha.. Man kan inte skriva om allt, speciellt inte jag som har svårt för att hålla mig kortfattat..

Baggen sa...

Tacka vet jag Hopslam :) Den är fortfarande favoriten i dipa-träsket :) Fast då har jag ju inte provat pty utan bara pte (som jag gillade!).

Hoppas hoppas hoppas de svenska iporna från wicked wine är något att ha.

Blir ju sjukt sugen på öl när man läser detta men kör "vit vecka" för tillfället. Nåja.

Fredrik sa...

Pliny är ju gott, supplication har jag inte provat, men varför gå över ån (attlanten) för att hämta vatten, när vi har suröl ifrån Ystad? ;).

Du verkar ha haft en trevlig vecka som vanligt.

andersand sa...

Baggen: Ja Hopslam är mums, mitt sexpack är slut :( Håller också tummarna för att de där Mohawk IPA ölen ska hålla hög klass, det är kalas när man kan få sin "fix" via systembolaget ;)

Fredrik: iofs sant, får ta ett Ysta besök snart.. Min favorit är deras "jul lambic".

Guild wars 2 Gold sa...

Fantastic menu! We've commenced making my own laundry detergent only just lately : and also like it * along with possess a pretreatment spray - They're Straightforward components that i'm likely to supply this a test!!! Many thanks for submitting it! Runescape Money