onsdag 27 januari 2010

Vertikaler (skitkul och skitjobbigt)

Jag nämnde i mitt förra inlägg att jag snart hoppas på att få uppleva en "Firestone Walker vertikal" (som egentligen inte är en riktig vertikal då det är olika blends och på så sätt olika öl men vafan..) Vertikalprovningar är alltid kul, i detta fallet har jag dock fuskat och "bytt" till mig de fyra ölen som ingår i "vertikalen", alltså har jag själv inte behövt sitta på de dyra dropparna i fyra år. Normalt sätt är jag hursomhelst ganska skeptisk till vertikalprovningar men kände i detta fallet att det skulle vara en kul upplevelse, främst för att jag inte har provat ölen tidigare (13 i förrgår iofs men..) Men också för att direkt kunna jämföra dem mot varandra. Jag har också funderat mycket på vertikalprovningar i allmänhet på senaste tiden. Dels för att man nu har varit ölintresserad så pass länge att man faktiskt har kunnat börja samla ihop några helt själv men framförallt har jag funderat över ångesten "vertikalsamlande" orsakar. Om man inte har ganska gott om pengar och utrymme kan man ju utesluta möjligheten att äga flera vertikaler av samma öl, tex åtta stycken Chimay Blå vertikaler som sträcker sig ifrån 1999 till 2009 nej, det är väll vanligare att man som jag kanske lyckas skrapa ihop en vertikal av något öl från tex 2007 till 2009. Det absolut tydligaste "problemet" som då uppstår är ju det att man aldrig kan prova ölet, dvs se hur det utvecklas utan att man förstör sin vertikal. Okej det går att komma runt, det går att gissa, det går att köpa diverse årgångar på pubar etc vilket kan vara tillräckligt för att man ska kunna bilda sig en förståelse för vart sina gamla dammiga flaskor är på väg men detta är ju inte ett helt säkert alternativ och lagringsomständigheter är ju i allmänhet ganska opålitliga.


Ett annat lätt ångestframkallande element i vertikalsamlande är också den eviga frågan om när det är dags att prova ölen. När börjar den äldsta flaskan bli riktigt jävla dålig, den näst äldsta lite dassig osv. När är det alltså dags att börja dricka och hur gör man då? Har man tio stycken årgångar Thomas Hardys Ale kan det bli lite tungt sådär en eller två årgångar in i den ensamma provningen. Då gäller det att kalla in artilleriet, samla vännerna och ta hjälp men då är ju också frågan, hur många ska man vara? Om en flaska Thomas Hardys var är lagom, då kan man bjuda in tio vänner, fint! Men.. Då resulterar det i att man får (om flaskorna är på 25cl) 2,5cl var.. Alltså en klunk ungefär, vilket iofs räcker om man nu ska dricka tio klunkar men någonstans känns tio klunkar av tio årgångar lite sådär sorgligt snabbt slaktat efter tio års väntan, eller? Jag är inte riktigt uppe i några "tioårsproblem" men sitter i en något liknande båt med tre futtiga årgångar av Three Floyds "Dark Lord". Den mörke härskaren är en tung imperial stout på 13%, söt, kraftig och soja laddad, alltså är tre flaskor själv hyfsat uteslutet.. Dags att kalla in artilleriet! Men åter igen, hur många bör man vara för att det ska bli lagom och blir det någonsin lagom när man snackar riktigt tunga och starka öl? Blir det inte lite väl överflödigt om man är för få och blir det inte lite väl snabbt dödat om man är ett större gäng som bara dricker några centiliter av var årgång?


Man kan ju fråga sig om det är värt det och vad poängen egentligen är med vertikalprovningar. Alla verkar tycka de är kul eller i alla fall intressanta och jag är villig att hålla med, åtminstonde gällande den intressanta biten. Vertikalprovningar kan ju ge en stor och väldigt direkt insikt om skillnad mellan olika årgångar och hur samma öl utvecklas positivt eller negativt vid lagring, men.. Är det värt det? Jag kan i många fall tycka att det inte riktigt är det, dels på grund av väntetiden för att sedan vipps förgöra sina ädla samlingsobjekt, dels på grund av att jag sällan uppskattar att dricka mycket av samma öl under en kväll (stor variation är kul och olika årgångar bjuder sällan på just "stor" variation, iaf fall inte som att gå ifrån saison till porter eller ljus lager till IPA.) Slutligen kan jag också tycka att man lätt kan underskatta och överge njutningen för någon form av överanalytisk forskning när man sitter med olika årgångar av samma öl. Det är ju naturligt att man börjar fokusera på skillnader, skillnader som mycket väl kan vara stora men trots det skillnader i ett öl som man vare sig årgång och individuella variationer egentligen verkligen uppskattar.

Kan man inte bara skippa vertikaler då? Finns det egentligen något problem över huvud taget? Varför inte bara knäcka sin julmumma ifrån 2006 och låta 05'an stå kvar med sina yngre syskon? Mjaaee, det känns fel eller hur? Och ju större och mer exklusiva vertikaler man äger ju svårare blir det att knäcka dem. Det må vara samlaren i en, det må vara ren snålhet eller rent utav idioti men visst fan känns det fel att knäcka en vertikal. Du har nio stycken årgångar av Fullers Vintage Ale stående i din lite för opålitliga källare, snyggt uppradade i originalkartonger och allt. Nästa år har du en tioårig vertikal, du kan ju bara inte knäcka en flaska nu eller? Bara tänk hur konstigt det hade sett ut om det hade saknats en 2004'a? Oh tänk om den där 2004'an smakar urgammalt, sunkigt, skit. Då är ju risken stor att 03, 02, 01 och 00 smakar ännu jävligare! Då måste de ju drickas upp innan de helt tynar bort, Panik!


Nej vertikaler är opålitliga, dyra, riskfyllda och kan dra fram de värsta "ha" känslorna även hos de bästa. Så.. För min egen del blir det inget strävande efter att få ihop vertikalprovningar, det blir inget frenetiskt sparande eller samlande. Varför inte njuta nu? Varför vänta och köra provningar som resulterat i att man pekar på enskilda årgångar och säger "den här var bäst", "den här var sämst", "den här hade behövt lagras mindre", "den här hade behövt lagras mer" när man istället kan öppna sina flaskor vid flera olika tillfällen och bara njuta? Är man riktigt ambitiös och inte är helt utan minne så kan man ju faktiskt mindre direkt jämföra årgångar och skillnader som uppstår vid lagring. Sen finns det ju också anteckningsblock.. Missförstå mig inte, jag ser det intressanta i vertikaler och jag förstår behovet av att "samla" och kan till och med tänka mig att det kommer stå en del öl av olika årgångar i min "källare" i framtiden. Dock inte med syftet att drickas "vertikalt" utan snarare av ren slump eller i väntat på mognad. Jag kommer hursomhelst alltid fråga mig själv "är det verkligen värt det?" och svaret kommer ofta, precis som svaret på samma fråga angående lagring av öl i allmänhet vara "nej".

Angående lagring av öl i allmänhet så kommer jag skriva ett inlägg om detta fenomen också inom en snar framtid. Jag är verkligen ingen expert på området och kommer inte analysera några kemiska processer (det får vi hoppas Victor tar upp i ett framtida inlägg) men kommer ställa mig frågande till denna aktivitet, denna aktivitet som enligt vissa är löjlig och enligt andra är ett måste för den ultimata smakupplevelsen.


Avslutningsvis vill jag kort beröra (gnälla lite om) något som jag finner ännu mer absurt än just vertikalprovningar av samma öl av olika årgångar. Det är de här ifrån början designade ölsläppen som är tänkta att ett visst antal år senare provas i en enda stor vertikal. Alltså som Stones "Vertical Epic" serie och nu också, den förhållandevis färska "julsagan" ifrån "The Bruery". Jag finner mig själv otroligt skeptiskt till hur Stones bleka belgo tolkningar (där den äldsta, Vertical Epic 020202 ligger på under omständigheterna låga 7,5% och är en blek belgisk ale) ska klara sig och faktiskt komma undan med att vara goda efter tio år. Bryggerierna själva kan väll inte förutse och garantera detta eller är det något jag har missat? Ironiskt nog är också båda dessa bryggeriers första öl i serierna extremt eftertraktade just nu, framförallt Stones åttaåriga "020202" som folk har varit villiga att tömma sina välvårdade ölkällare och sin plånbok för att få tag i.. Tänk er själva att byta bort öl för ex tusen kronor (ofta otroligt svåråtkomliga öl också) för att få hem en gammal ljus belgare som luktar papplåda fylld med kackerlackor och gamla strumpor. Men men, visst gör vi allt för de där intakta vertikalerna..

7 kommentarer:

hirigalzkar sa...

Jag kan alltid hjälpa dig med lyxproblemet att dricka upp dina Dark Lords... :-)

Skämt å sido så förstår jag problematiken. När man har sparat på öl är det svårt att bara korka upp flaskan så där vid random tillfälle.

Samuel F sa...

Jag har ett antal vertikaler stående i källaren och den jag känner mig mest säker på vad gäller upplägg är Fullers Vintage.

Jag har förvarnat några goda vänner om en planerad provning i november då vi smakar oss igenom årgång 02, 04, 06, 08 samt 10.

Tre år senare siktar vi sedan på att genomföra en ny provning. Denna gång med 05, 07, 09, 11 och 13.

Till saken hör att fyra av oss provade 04 mot 05 på bryggeriet för ett par tre år sedan, så det finns lite nostalgi med i bilden också...

Planerat, uträknat, strukturerat och kanske tråkigt... men men.

Vad tros?

Alex sa...

Din Behemoth-vertikal satt jag och läste igenom på nytt igår. Har funderingar på att köpa en sådan (har aldrig provat den alls) snart. Bor det kommande halvåret i Skåne... Av din text att döma ska man kanske ta och köpa en 08:a nu och vänta till Maj (eller längre) med att öppna den? 09:an borde snart vara i sitt sämsta stadie, om jag får tro din recension.

andersand sa...

Hiri: Har du vägarna förbi malmö någon gång så får vi ta en öl ;)

Samuel: Nice lineup och en bra idé att köra "varannan" årgång, den variationen kan nog behövas. Har inte druckit mycket med Fullers Vintage Ale, den äldsta jag provat var ifrån 02 tror jag och tyckte den var lite sunkig, speciellt om man jämför med Hardys Ale som verkligen lagras som en gud!

Alex: Kul att gamla inlägg är återanvändbara ;) Gött att du kommer ner hit, nära till kph = tom plånbok men massa god öl. Köper du någon Behemoth 08 så bör du nog minst lagra i ett år men längre kan säkert funka, 07'an vi provade var nämligen bryggd 2006 och den var utomordentligt mumsig! Jag har bara en 09'a kvar.. Den ska stå läänge, är nog som absolut sämst just nu ja. Som jag uppfattar det händer ungefär följande: fet humlebomb -> avslagen humlebomb -> fet maltbomb (när ölet verkligen stått till sig.)

Alex sa...

Åkte över igår, men det bidde ingen Behemoth. Sparar den till nästa vända. Med en inte alltför fet plånbok blev det till att prioritera lite mer än tänkt, men med bland annat en Speedway Stout och en ekad BORIS är det svårt att vara ledsen :)

andersand sa...

Nice! Speedway är en upplevelse och BA BORIS är även den smått fantastisk.

Weine sa...

Har väldigt mixade känslor kring detta med vertikaler. Visst är det skoj att se hur ett öl utvecklats men det slutar oftast i att men inser att det inte går att köra speciellt många årgångar bredvid varandra vid samma tillfälle pga mängden högalkoholig vätska det resulterar i, för de lagringsbara ölen har ju oftast hög ABV. Det hade väl gått om man nöjer sig men några få cl men jag lever med den inställningen att det bör vara lite mer än så för att jag ska kunna uppleva/bedöma ett öl.

Däremot inte sagt att jag är emot lagring av öl då det ibland kan göra underverk. Men kanske framförallt tillföra en ny dimension till ett öl. Ska bli kul att läsa ditt kommande inlägg om detta.