lördag 26 december 2009

God jul i efterskott

Aladdin askar, nitlotter, fet mat och julig öl.. Nu är det över och jag är tillbaka i Malmö, känns helskönt. Att återvända till sin lilla hemstad är alltid lika obehagligt och hemlängtan slog till redan innan julaftons morgon.. Så att kliva av bussen i Malmö kändes bättre än någonsin trots dess välkända blåst och pissregn. Vad har det druckits runt jul? Inget speciellt faktiskt, bara "vanlig julöl". Eftersom mitt familjehem är bebott av fem katter och en hund så var det ingen idé att släpa med något speciellt ur källaren då jag är tokallergisk och ändå inte skulle kunna njuta fullt ut. 2010 lovar dock massor av mumsig öl och jag har många häftiga ölprovningar i sikte. Tills dess tar jag det lugnt och åtgärdar ikväll bristen på "Malmö" och kul öl med något pub besök, jag funderar på om jag ska traska bort till "På Besök" för något gott där följt av en runda till Bishops Arms o kanske också "Green Lion", bara jag får tag i något vettigt fatöl så är jag nöjd.

Sen är det ju "nyår" nästa, den mest puckade "högtiden" någonsin och en som har en tendens att locka fram de mest puckade människorna med kanske en av världens mest puckade uppfinningar, fyrverkerier.. I år tror jag att jag gör som så många av världens hunder o lägger mig på toalettgolvet, om massvis med öl hjälper mig dit det vet jag inte, i ren protest så kanske jag håller mig till vatten. Något Mikkeller nyårs öl blir det iaf inte, det provades redan för ett par veckor sedan och var väll sådär. En kul idé med häftiga "vit vins toner" i eftersmaken men med en något tunn och simpel maltprofil som förde tankarna åt en vattnigare "Stella 0". Drickbart var det dock, speciellt för att ligga på 9% men för 140 danska kronor får man roligare öl, nyår eller ej.

Nej, pizza time sen öl.. God jul och.. Gott nytt år.

fredag 11 december 2009

Tre små De Molen

Det blev ett väldigt nödvändigt och efterlängtat besök på "ölbutiken" idag där jag bland annat plockade upp tre nya exklusiva öl ifrån "De Molen", alla buteljerade på 18cl flaskor (!) Sådär lagom med ett glas då med andra ord.. (av vardera..) Först ut är..

Kopi Loewak
En imperial stout bryggd med det välkända "bajs kaffet". 9,5% och 84,9 "EBU", 619 stycken 18cl flaskor producerade..


Ölet forsar ut i en mörk brun stråle och samlar sig i botten på kupan innan skummet fullständigt exploderar upp och tvingar mig att sluta hälla. Jag får ner sådär 8cl i kupan och sedan är glaset täckt av ljusbrunt skum som extremt sakta sjunker ner till ett litet lager efterlämnades massor av rester på insidan av glaset. Doften är av färska kaffebönor, hård rostad nästan bitter malt och mer kaffe samt lätta kemiska toner som dock inte stör. Ölet handlar uppenbarligen helt om kaffet, något man kanske hade kunnat gissa baserat på namnet.. Hursomhelst så händer det mer i smaken. Det är bittert och samtidigt lent o gräddigt med inslag av ljus chocklad och kola, bittra kaffebönor och värmande på gränsen till brännande alkohol. Ölet avslutar torrt och ganska hett men det klarar sig precis på gränsen, det blir aldrig "spritigt" så att säga. Kroppen är medelfyllig, lite gräddig och väldigt len med perfekt avvägd kolsyra, denna lenhet bidrar verkligen till att ölet är trevligt att dricka och utgör en härlig kontrast mot de ganska vassa och heta smakerna som erbjuds. Överlag är ölet njutbart så länge man är en kaffe junkie och det är ju självklart jag. Vill man ha en balanserad imperial stout som levererar mer.. Ja då kanske man ska hoppa..

Tsarina Esra Reserva
Nästa öl är en imperial porter på 11% o 92,9 "EBU" lagrad "flera månader" på "trätunnor". Lite luddigt men vi får se. Ölet har generellt sätt fått riktigt höga betyg på RateBeer och är ett som jag länge har hoppats på att få smaka. Flaskan är nummer 702 av 1216.


Ölet är mörk mörk brunt, närmast svart med ett litet men finbubbligt och väldigt stabilt skum som faktiskt lämnar en hel del fina rester efter sig efter en snurr i kupan. Aromen är väldigt fruktig och ekig nästan helt utan porter "inslag". Jag får dock massvis med vinösa bär, äppel o päron, rent trä, vanilj och lätt karamell. Smaken börjar ganska likt men med en ännu större vinös fruktighet som verkligen imponerar med komplexa undertoner av fudge och vanilj, lätt chocklad och syrliga bär. I eftersmaken kommer en snygg väldigt värmande alkohol som för med sig den fantastiska bärigheten och vaniljtonerna. Åter igen otroligt vinöst och komplext med en mogen långt och söt eftersmak som för tankarna till ett tungt o sött vin. Kroppen har för övrigt ganska låg kolsyra, är tjock, närmast tuggbar men otroligt len. Ett fantastiskt öl som dock kan bli bättre med lite lagring då alkoholen åter igen gränsar till för närvarande precis i avslutningen. Detta är dock en bagatell i jämförelse med resten av ölets storhet och stort det är det verkligen, stort men lent och snällt.. Som en nallebjörn.. Eller nått..

Hemel & Aarde (Bruichladdich Barrel)
De Molens extremt rökiga imperial stout "heaven & earth" lagrad på Bruichladdich tunna ifrån 1972.. Ett par tusen flaskor gjorda, min flaska är nummer 240. Ölet ligger enligt flaskan på 96,9 "EBU" och 9,5%, enligt RateBeer ligger den dock på 10%, det kvittar mig så länge det levererar samma smaksensation som ölet gjorde när jag testade på ölfestivalen i Köpenhamn i somras där detta var ett av ölen som stod ut mest och helt klart en mindre snäll björn..


Ölet är svart med ett litet konstigt bubbligt skum som lämnar små fläckar på insidan av kupan. Aromen är extremt intensivt rökig och torvig, lite söt och närmast salt. "Nykärad båt", tång och saltlakrits en del som kommer upp i det lilla sinnet. Smaken är nästan lika intensiv som doften fast mer balanserad med mycket feta maltsmaker av karamell, lakrits, chocklad och smör (inte i negativ bemärkelse.) Det intensiva närmast salta och torvlinande är fortfarande närvarande tillsammans med lite brännande alkohol som värmer på vägen ner. Eftersmaken är ganska söt och intensivt rökig, lite sträv och väldigt "träig" med tydliga chocklad och saltlakritstoner. Kroppen är likt de flesta De Molen öl väldigt len och rung vilket bidrar till att ölet verkligen "slinker" ner.

Kan ju efter denna session konstatera att De Molen fortfarande (även efter ett par "sådär" platta halvtaskiga flaskor) levererar några av Europas bästa och mest intressanta öl, framförallt öl av svartare typ tycker jag Menno lyckas ypperligt med. Det är väldigt få (av ganska många) som jag inte tycker är riktigt bra, kanske inte konstigt när hans favorit öl är "kaggen", finns det ett lämpligare öl att bli inspirerad av? Jag ser en ljus framtid för vädermöllan, en framtid som jag kommer följa genom det största förstoringsglaset jag hittar.

Förutom De Molen bira så hittade jag idag lite annat intressant i butiken, bland annat The Bruery "Two Turtle Doves", Nörrebros fatlagrade "Little Korkney Ale", Lost Abbeys "Carnevale" och Mikkellers "Weinbrand Red Ale" samt hans nya nyårsöl "Nelson-Sauvignon" som jag har fått höra ska komma till Sverige snart.. Vettifan vad det är för typ av öl exakt (belgisk ale liksom) men både "brett" och "vitvinsfat ifrån Österrike" är med i bilden, ska tydligen vara "tvångskolsyrat" och sprudla ordentligt så den klarar av att skölja bort allt annat slisk ifrån nyårsaftonen.. Gissar på att flaskorna kommer kosta en del, 140DK på Ölbutikken = rätt många kronor i Sverige. Ölet ska provas imorgon hursomhelst så det kan hända att det bjuds på en åsikt innan nyårsafton.. Vad dricker ölnördar annars på nyår? Mitt förra nya år inleddes med bomber och granater (bommen & granaten) och Cantillon 50ºN-4ºE, dricker ni finöl eller blir det Sofiero och Champagne?

onsdag 9 december 2009

Väldigt aristokratisk onsdag..

Wannabee finbritt ikväll, Thomas Hardys och en stinkande blå Stilton.. Kanske en något mindre klockren parning än vad jag hade väntat men ölets tunga sötma överlevde den duktigt salta och parfymerade osten väldigt väl. En välkänd "hug" som Gareth Oliver hade kallat det uteblev dock och de bägge delarna agerade mer artiga arbetskamrater än goda vänner så att säga.


"Harydys Ale" var för övrigt det första kornvinet jag provade och jag har varit smått förälskad sedan dess. Otroligt tungt, maltigt, moget och komplext med tydliga inslag av russin och läder. Den har en mogenhet och "maltfethet" som jag sällan hittar i andra öl. "Hair of the dog" är ett av få bryggerier som levererar lika "tunga" (i positiv bemärkelse) öl, deras "Adam" har liknande läder inslag och barleywinet "Fred" delar vissa likheter med Haryds efter några år på flaska med tunga och komplexa smaker av torkad frukt o russin. Drick vid första tillfälle säger jag bara! Den som gillar tjocka och alkoholrika öl bör ta med den hyfsat stora plånboken till systembolaget på tisdag, då släpps "Utopias" för närmare 1300kr. Någon som ska handla? (och köa?) Jag själv har beslutsångest.. Jag gillar tanken på att ha en flaska "sprit" hemma o öppna då o då för att ta sig en "nattfösare" eller ett "framför brasan glas" men kan som så många andra tycka att 1300 pengar är mycket i ölets värld (än så länge..) Hur gör ni som läser detta inlägg? "Kör" eller "skiter idet"? Finns det egentligen något ursäkt förutom stålar att inte köpa detta monster och hur tidigt måste man ställa sig i kö om man bestämmer sig för att slänga julklappspengarna på en flaska? Många frågor kräver många öl som jag brukar säga..

onsdag 2 december 2009

Diverse babbel

Relativt lugnt på bloggen trots att en hel del intressant öl har provats.. Minnesvärt är förra torsdagen då jag, Rickard och Markus träffades för lite systembolaget öl. Tanken var väll att köra en lugn kväll, avsluta runt 22-23 tiden så att alla inblandade kan vakna upp med friskt sinne dagen efter.. Det gick såklart sådär och jag tror vi avslutade runt 01 tiden.. Det var så klart inte de små spännande systembolaget ölen som orsakade detta utan neråt spiralen började med en flaska "Cuvee de Tomme" som intogs efter dess brorsa "Judgement Day" (Cuvee de Tomme är Judgement day lagrad på bourbon fat med tillsatta körsbär om jag minns rätt.) Ölen skiljde sig något enormt åt, båda var goda men Cuvee de Tomme som Rickard så generöst bjöd på var betydligt mer varierad i smakspektrumet med mer integrerad alkohol och en helskön syra som tog ölet till en helt annan nivå. Så, där hoppade vi ganska drastiskt ifrån "systemet bira" till mindre lätt tillgänglig bira. Jag gillar "tema provningar" och provningar av öl ifrån samma bryggeri och när vi började diskutera Lost Abbey i allmänhet och "Angels Share" i synnerhet så kände jag att det var dags att knäppa upp en flaska av årgång 2008. Förväntningarna var så klart låga, de senaste flaskorna som druckit har varit helt utan kolsyra samt med en liten syra som kändes ytterst malplacerad men jag poppade upp korken och just ett "popp" hördes faktiskt, lite.. Oh! Lite kolsyra var där minsann, woah! yay! Men.. Med kolsyran kom också.. Syran.. Ja den där lilla syran både jag och Rickard tidigare noterat infann sig fortfarande men var nu betydligt mer påtaglig.. Det enda jag egentligen har att säga är "när fan ska man få dricka en helt frisk och kolsyrad flaska Anges Share?" nåja.. Här efter öppnande vi en betydligt friskare men också "plattare" flaska "Older Viscosity", ölet behöver säkert ingen närmare presentation, slemmig och värmande bourbonbomb, ganska gott men lite kolsyra hade inte skadat, nu blir det lite väl "dött" i glaset och spritigheten blir lite väl påtaglig.


Nu den 15'e december släpps båda dessa ölen i väldigt begränsad mängd på systembolaget för lilla söta 179kr per 375ml flaska. Ölen är exklusiva och kommer säkert att gå åt men var beredda på otroligt opålitliga flaskor. Vid problem rekommenderar jag att helt enkelt gå tillbaka till systemet och lämna tillbaka ölen, är det något systembolaget ska ha "cred" för så är det hur väldigt lätta de är att ha att göra med på just den punkten.

Annars har jag med jämna mellanrum betat av de (enligt mig) intressantare julölen, flera återköp har det blivit av de mindre juliga Harviestouns "Mr Sno Balls" och Ayingers "Winter/Weinachts-Bock" och påtal om bockar så tog jag mig igår ut i kylan till det lilla charmiga pub/caféet "På Besök" för att prova Ayingers "Celebrator". Den enligt RateBeer högst rankade dubbelbocken som jag av någon skum anledning inte fått chansen att prova tidigare. Det har snackats lite om att just "Celebrator" faktiskt är samma öl som "Weinachts" bocken och med detta i åtanke försökte jag mentalt jämföra ölen mot varandra och visst är de väldigt lika, dock noterade jag en betydligt mer mogen och tung "russin ton" i "Celebrator" som jag inte direkt noterat i Weinachts-bocken, denna ton kan hursomhelst bero på en något lagrad flaska.. Mjaee, jag vet inte.. På tal om "På Besök" så säljer de Older Viscosity för den som inte kan vänta tills den 15'e att prova ölet, priset är otroligt och bara 30kr dyrare än vad det kommer kosta på systemet, 200kr alltså, ett riktigt kap med andra ord. För att återgå till historien så följdes Celebratorn av en promenad till "Nya Tröls" där flickvännen ville käka en burgare. Medan vi väntade på att få beställa försökte jag beställa ett öl, valet föll på en Harviestoun "Old Engine Oil" och efter sådär tio minuters väntande i baren fick jag äntligen drickan i glaset och ölen i munnen. Rätt okej len och mild bira, mycket drickbar men kanske inget jag skulle stoppa på exklusiva fat o sälja för över 80kr/flaskan (...) Strax efter jag fått mitt öl fick vi äntligen beställa mat.. Maten skulle ta lång tid och ja den tog ett tag, inte så att det var/är något att gnälla över men ett tag var det. Ganska ynklig burgare med torra trista stripes och ingen rolig dipp eller liknande till.. Rekommenderar hamburgare sugna att dra sig iväg till "tusen o 2" istället. För billigare pengar får man mer mat, fler alternativ och iaf lite aioli vid sidan om. Börjar jag låta gnällig? Vänta bara.. Ska man nämna något negativt om "Nya Tröls" så är det egentligen inte maten utan snarare servicen som är allmänt oprofessionell och långsam med ytterst få leenden och fåordiga bartenders/servitriser som verkligen hade behövt gå en charmkurs för så fort jag beställt första ölet på "tröls" så vill jag bara gå hem. O vad fan är det frågan om med alla öl framme på disken? Jag förstår att det blir platsbrist när man köper in så mycket öl (och skit öl) men stackars sate som får den där Southern Tier Unearthlyn som stått där i svett temperatur. Nej de hade behövt höja priserna lite så att de får råd till fler kylar samt charmkurser till personalen för jag personligen kommer enbart gå dit om de säljer ett väldigt specifikt öl som jag inte kan hitta någon annan stans och knappt då.. Dålig service är alltså något jag hänger upp mig på och något jag tycker är närmast oförlåtligt, det är dåligt för deras affärer och det är jävligt dåligt för ölkulturen i allmänhet och nej det var inte bara så att det var extra stressigt där igår, det är alltid samma dystra stämning som osar ifrån personalen och det tar alltid extremt långt tid att få beställa o när man väl får den möjligheten är det nästan så man hör personalen pusta o stöna samtidigt som de sakta vaggar fram och tillbaka framför kylarna. Nej, "På Besök" får ta och expandera sitt sortiment lite, jag behöver ett avslappnat ställe med rimliga priser där man kan slippa den gubbiga brittiska miljön som lämnar träsmak i röven redan innan man ens har satt sig ner, den som både "Bishops Arms" och "Green Lion" erbjuder. "Tröls" kommer jag nämligen göra mitt yttersta för att undvika och jag behöver ett "icke gubbigt" alternativ. Tack.


Så, slut på gnället, nu är det snart juletid, frid o fröjd och mycket mumsig öl på systembolaget. Ikväll ska det testas Stone nyheter så får vi se om det är något att hänga i julgranen, o på tal om julgranen, ska man önska sig öl i julklapp i år igen och i sådana fall vilka? Jag hoppas på ett par lådor ifrån USA men just nu jobbar den amerikanska posten skrämmande långsamt. Att följa flera tusen på vift via ett dåligt rapporterings system på internet är extremt jobbigt och oroande, förhoppningsvis väger "ett barn på julafton känslan" vid paket öppningstillfället upp det hela. O shit, nu faller min första snö och jag måste ta tag i studierna, det vankas radioproduktion, någonting som kanske kommer vara ölrelaterat och läggas upp på bloggen, trots att det känns måttligt originellt.. Sckål med kaffe!