fredag 11 december 2009

Tre små De Molen

Det blev ett väldigt nödvändigt och efterlängtat besök på "ölbutiken" idag där jag bland annat plockade upp tre nya exklusiva öl ifrån "De Molen", alla buteljerade på 18cl flaskor (!) Sådär lagom med ett glas då med andra ord.. (av vardera..) Först ut är..

Kopi Loewak
En imperial stout bryggd med det välkända "bajs kaffet". 9,5% och 84,9 "EBU", 619 stycken 18cl flaskor producerade..


Ölet forsar ut i en mörk brun stråle och samlar sig i botten på kupan innan skummet fullständigt exploderar upp och tvingar mig att sluta hälla. Jag får ner sådär 8cl i kupan och sedan är glaset täckt av ljusbrunt skum som extremt sakta sjunker ner till ett litet lager efterlämnades massor av rester på insidan av glaset. Doften är av färska kaffebönor, hård rostad nästan bitter malt och mer kaffe samt lätta kemiska toner som dock inte stör. Ölet handlar uppenbarligen helt om kaffet, något man kanske hade kunnat gissa baserat på namnet.. Hursomhelst så händer det mer i smaken. Det är bittert och samtidigt lent o gräddigt med inslag av ljus chocklad och kola, bittra kaffebönor och värmande på gränsen till brännande alkohol. Ölet avslutar torrt och ganska hett men det klarar sig precis på gränsen, det blir aldrig "spritigt" så att säga. Kroppen är medelfyllig, lite gräddig och väldigt len med perfekt avvägd kolsyra, denna lenhet bidrar verkligen till att ölet är trevligt att dricka och utgör en härlig kontrast mot de ganska vassa och heta smakerna som erbjuds. Överlag är ölet njutbart så länge man är en kaffe junkie och det är ju självklart jag. Vill man ha en balanserad imperial stout som levererar mer.. Ja då kanske man ska hoppa..

Tsarina Esra Reserva
Nästa öl är en imperial porter på 11% o 92,9 "EBU" lagrad "flera månader" på "trätunnor". Lite luddigt men vi får se. Ölet har generellt sätt fått riktigt höga betyg på RateBeer och är ett som jag länge har hoppats på att få smaka. Flaskan är nummer 702 av 1216.


Ölet är mörk mörk brunt, närmast svart med ett litet men finbubbligt och väldigt stabilt skum som faktiskt lämnar en hel del fina rester efter sig efter en snurr i kupan. Aromen är väldigt fruktig och ekig nästan helt utan porter "inslag". Jag får dock massvis med vinösa bär, äppel o päron, rent trä, vanilj och lätt karamell. Smaken börjar ganska likt men med en ännu större vinös fruktighet som verkligen imponerar med komplexa undertoner av fudge och vanilj, lätt chocklad och syrliga bär. I eftersmaken kommer en snygg väldigt värmande alkohol som för med sig den fantastiska bärigheten och vaniljtonerna. Åter igen otroligt vinöst och komplext med en mogen långt och söt eftersmak som för tankarna till ett tungt o sött vin. Kroppen har för övrigt ganska låg kolsyra, är tjock, närmast tuggbar men otroligt len. Ett fantastiskt öl som dock kan bli bättre med lite lagring då alkoholen åter igen gränsar till för närvarande precis i avslutningen. Detta är dock en bagatell i jämförelse med resten av ölets storhet och stort det är det verkligen, stort men lent och snällt.. Som en nallebjörn.. Eller nått..

Hemel & Aarde (Bruichladdich Barrel)
De Molens extremt rökiga imperial stout "heaven & earth" lagrad på Bruichladdich tunna ifrån 1972.. Ett par tusen flaskor gjorda, min flaska är nummer 240. Ölet ligger enligt flaskan på 96,9 "EBU" och 9,5%, enligt RateBeer ligger den dock på 10%, det kvittar mig så länge det levererar samma smaksensation som ölet gjorde när jag testade på ölfestivalen i Köpenhamn i somras där detta var ett av ölen som stod ut mest och helt klart en mindre snäll björn..


Ölet är svart med ett litet konstigt bubbligt skum som lämnar små fläckar på insidan av kupan. Aromen är extremt intensivt rökig och torvig, lite söt och närmast salt. "Nykärad båt", tång och saltlakrits en del som kommer upp i det lilla sinnet. Smaken är nästan lika intensiv som doften fast mer balanserad med mycket feta maltsmaker av karamell, lakrits, chocklad och smör (inte i negativ bemärkelse.) Det intensiva närmast salta och torvlinande är fortfarande närvarande tillsammans med lite brännande alkohol som värmer på vägen ner. Eftersmaken är ganska söt och intensivt rökig, lite sträv och väldigt "träig" med tydliga chocklad och saltlakritstoner. Kroppen är likt de flesta De Molen öl väldigt len och rung vilket bidrar till att ölet verkligen "slinker" ner.

Kan ju efter denna session konstatera att De Molen fortfarande (även efter ett par "sådär" platta halvtaskiga flaskor) levererar några av Europas bästa och mest intressanta öl, framförallt öl av svartare typ tycker jag Menno lyckas ypperligt med. Det är väldigt få (av ganska många) som jag inte tycker är riktigt bra, kanske inte konstigt när hans favorit öl är "kaggen", finns det ett lämpligare öl att bli inspirerad av? Jag ser en ljus framtid för vädermöllan, en framtid som jag kommer följa genom det största förstoringsglaset jag hittar.

Förutom De Molen bira så hittade jag idag lite annat intressant i butiken, bland annat The Bruery "Two Turtle Doves", Nörrebros fatlagrade "Little Korkney Ale", Lost Abbeys "Carnevale" och Mikkellers "Weinbrand Red Ale" samt hans nya nyårsöl "Nelson-Sauvignon" som jag har fått höra ska komma till Sverige snart.. Vettifan vad det är för typ av öl exakt (belgisk ale liksom) men både "brett" och "vitvinsfat ifrån Österrike" är med i bilden, ska tydligen vara "tvångskolsyrat" och sprudla ordentligt så den klarar av att skölja bort allt annat slisk ifrån nyårsaftonen.. Gissar på att flaskorna kommer kosta en del, 140DK på Ölbutikken = rätt många kronor i Sverige. Ölet ska provas imorgon hursomhelst så det kan hända att det bjuds på en åsikt innan nyårsafton.. Vad dricker ölnördar annars på nyår? Mitt förra nya år inleddes med bomber och granater (bommen & granaten) och Cantillon 50ºN-4ºE, dricker ni finöl eller blir det Sofiero och Champagne?

11 kommentarer:

Niggze sa...

Blir väll till att suga ner en 3 Fonteinen Millennium Geuze, den är uppenbarligen minst hållbar till nyårsafton detta året ;)

andersand sa...

Låter som en bra idé, råka inte byta bort den bara ;)

Gyllenbock sa...

De där flaskorna är söta, tyvärr köpte jag ingen då jag besökte butiken.

Förra nyårsafton drack jag inte en droppe alkohol, hur det blir i år får vi se. En sak är säker, Sofiero blir det inte men kanske ett dussin Arboga 10,2. De är goda har jag hört.

Anonym sa...

Tsarina Esra Reserva låter som en öl helt i min smak. Älskar när lagring får fram bärtoner i öl.

Fredrik sa...

Ser verkligen fram emot att få sätta tänderna i dom här ölen, De Molen brukar ju leverera, så detta blir grymt.

Niggze: Jag är lite avis på att du har en millennium geuze, det är en av dom bästa ölen jag någonsin druckit, kärlek i butelj.

fajanen sa...

De Molen ölen lät så goda. Bra skrivet. På nyår blir det nog både finöl och något glas "skumpa". Funderar på att ta med mig Mikkeller USAlive, Eiken Hel & Verdoemenis och Black Albert.

Danne sa...

Känns som att det gått lite inflation i bajskaffeöl, såg att Speedway stout finns i en sådan version nu oxå... Ska nog försöka köpa kaffet och se hur det är utan att vara utblandat i öl.

På nyår blir det nog några gammla favoriter, inget rejtande bara god öl, god mat och goda vänner!

Niggze sa...

Ska försöka att inte råka byta bort den ;)

Johan - Gjölen sa...

På nyår blir det nog finöl som gäller. Var förresten på en fest igår och lyckades få några nyfikna intresserade av "champangeölet" HΨ Cuvée som ett potentiellt alternativ till det vanliga bubblet.

ricke sa...

Skumt att ingen har nämnt Deus ännu. Den ölen om någon framställs ju som att vara ett alternativ till skumpa.

Victor sa...

Drack alla tre De Molen-ölen igår. Tyckte de höll hög kvalitet allihopa, även om Bruichladdichfatlagrade Hemel och Aarde, som så många andra whiskyfatslagrade öl, blev rät enformig efter ett tag. Esra (som ju legat på rödvinsfat) tycker jag var betydligt mycket mer komplex och rolig att dricka. Loewak var livlig som ett as och sprutade mer eller mindre ur flaskan så fort korken åkt ur... lite trist att spilla dyrbara droppar när man bara har 18cl. Drack även Mikkeller Nelson Sauvignon - riktigt schyst med massor av frukt och druvighet och en balanserad brettkaraktär.