måndag 12 oktober 2009

Seven Imperial Stout (Niepoort Barrel)

Seven Imperial Stout (Niepoort Barrel) är ett nyligen släppt "limited release" öl ifrån Nörrebro Brygghus buteljerat på 375ml flaskor av samma typ som tex Lost Abbey använder sig av, här är det dock utan kork och utan lika snygg etikett så det absolut första intrycket är inte helt klockrent. Nåja, det är innehållet som räknas och det vet jag redan att det är bra då jag smakade denna 12%'iga imperial stout
på årets ölfestival i Valby tillsammans med dess icke-fatlagrade original version (som också var mycket bra.) Hursomhelst, nu snackar vi "barrel aged imperial stout" (7 månader på port fat), en "stil" som är otroligt populär just nu både på gott och ont. På gott är väll att det experimenteras och i bästa fall smakar riktigt.. gott.. I värsta fall innebär det bara en betydligt högre prislapp.. Vad sägs om 135kr för 37,5cl? Aja, "smakar det så kostar det" eller vad det är man brukar säga när man vill motivera eller försvara höga nöjes relaterade utgifter..


Ölet rinner ut i en bäcksvart stråle och samlar sin styrka långsamt på kupans botten, ölets svarta yttre är lika påträngande som de senaste dagarnas höstmörker. Precis i slutet på upphällningen genereras ett liten väldigt mörkt brunt skum, en av de absolut snyggaste imperial stouts jag skådat, speciellt efter en sväng om i glaset då ölet sprider förvåningsvärt envisa och utsträckta skumrester efter sig.
Doften på "sjuan" är dock inte lika generös utan ganska koncentrerad av asfaltslik hårt rostad malt, tydlig alkohol, lite trä, lätt humle, sötlakrits och svartvinbär. Inte på något sätt dåligt, bara något för koncentrerat och "svåråtkomligt", detta samtidigt som det doftar tusen gånger bättre än många andra öl av samma stil som jag har provat, håller dock tummarna för att smaken är lite "bredare".. Första intrycket vid första klunken är stort, stort som i "woah, wow, smak, eftersmak, vad hände!? En gång till!" och detta tillsammans med en fantastiskt len, fyllig kropp med perfekt ganska låg kolsyra, verkligen helt perfekt fet utan att bli sliskig. Smakerna då? De är fortfarande, nu efter ytterligare sippar svåra att summera men vi snackar det typiska som hård rostad malt, chocklad och kallt starkt kaffe men även en otroligt sofistikerad värme (lagom alkohol), fruktighet, tyngd och en alldeles finfint integrerad träighet. Samtidigt som man sköljer runt ölet i munnen blir man påmind om ölets alla söta ingredienser (candy och brunsocker, fikon pure och melass) som ger ett väldigt sött första intryck men de banar snabbt väg till en extremt rostad, bitter och värmande avslutning som precis på gränsen bränner sådär snyggt i halsen, ett tecken på att man faktiskt dricker något väldigt potent. En fantastiskt bra imperial stout snackar vi om här och något av det fylligaste, smakrikaste, mest komplexa och karaktärsfulla ifrån Skandinavien just nu. Mikkellers fatlagrade öl i all ära men det här är mer välintegrerat och sofistikerat helt utan att tappa håret på ballarna. Bra Shaun! (och gänget..)

8 kommentarer:

Baggen sa...

Det där ölet är verkligen sjukt bra men jag gillar bordeaux-versionen bättre. Jag köpte 1x av alla de fatlagrade ölen de släppte på nörrebro, det blev dyrt. Dock fick jag en flaska extra på köpet eftersom Shaun var där när jag handlade. Drack Little Korkny Ale - Cognac barrel med Rojo i helgen och den var oxo sjukt bra. Kommer blogginlägg senare.

Anonym sa...

Det här låter verkligen hur intressant som helst!

Niggze sa...

Sket i den här, samt alla andra nörrebro grejer. Kanske blir till att inhandla lite i senare i veckan om de finns kvar :)

Anonym sa...

Missa inte Bishops Porter festival
om ni gillade den här.
Rykten säger att det blir
3 olika Nörrebro på fat och ett antal flaskor av denna.......

andersand sa...

Jag hade långt ifrån råd att köpa alla med tanke på hur mycket intressant som släppts på senaste sen har jag fått lite fnatt och måste alltid köpa minst två flaskor av var sort (ifall jag verkligen gillar ölet som jag då gjorde i detta fallet..)

Petter sa...

När är det porterfestival på Bishops (i Malmö)?

Petter sa...

... eller är det bara i Göteborg?

fifa coins sa...

Superb publish nevertheless We had been wondering should you might create the litte much more about this topic?
I would end up being really grateful should you might sophisticated a bit more. Many thanks!

Buy FIFA 15 Coins
lol欧服代练