fredag 25 september 2009

Syrlig, söt, sur, söt, sur, besk, syrlig

Okej då har man fått hem lite schyssta bärs, dags att dricka upp dem! Njaae, riktigt så improviserat var det inte. Jag Niklas och Markus hade sedan ett tag tillbaka försökt knåpa ihop en smått fantastisk provning som bara involverade bytesobjekt och som i princip bara låg och väntade på att mina öl skulle landa i Sverige.. Så igår var det dags, den enda dagen vi alla kunde närvara och vad är egentligen bättre än att totalt skita på en tråkig torsdag och plocka fram ett gäng öl man velat prova ändan sedan ölintresset först rivstartades? Ölen vi bestämde oss för att prova var Russian River Beatification Batch 003, Russian River Temptation Batch 4x5, Lost Abbey Isabelle Proximus, Foothills Sexual Chocolate och Surly Darkness 2008, inte i den ordningen.. Hursomhelst, efter en kort bussresa och försiktigt hanterande av två ryggsäckar var det dags för öl nummer ett. Värt att notera är att jag var lite nervös, lite överväldigad och jävligt peppad, som ett barn på julafton ungefär.

Russian River Temptation


Frestelsen är en blond ale lagrad på franska vinfat i ca tolv månader, självklart med Brettanomyces och ölet har en alkoholhalt på 7,25%, en vacker disig gyllene färg med ett litet rent, vitt skum som lämnar förvåningsvärt stabila rester på insidan av vinglaset. Temptations doft slår en först på näsan med dess "brett" följt av en skarp, ren citruston, en del äpplen, stall, våt hö, vin och ektunna. Ölets smak är slående, otroligt rolig med ett väldigt stort smakspektra av allt ifrån fräsh citrus, vinös bärfrukt, ek, fruktsocker och "funk". Eftersmaken är som väntat torr och snygg, lite funky och bara lätt bitter. Kroppen på ölet är lent och ganska lätt med subtil, snygg kolsyra som för tankarna åt fräsh torr cider. Det som skiljer "Temptation" ifrån annan syrlig, "brett infused" öl är dels dess otroliga ljusa fruktighet där citrusfrukter samsas med bärtoner ifrån vinfatet, ett jävligt snyggt och stiligt öl som också är otroligt roligt att dricka. Värt att notera är att vi, likt Rickard märkte en ganska stor förändring när jästen i botten på flaskan åkte i våra glas. Både fruktigheten och syran dämpades något och ölet tappade lite av sin fräsha framtoning. Så ja, spara på jästen till de absolut sista smuttarna när ni dricker Temptation..


Foothills Sexual Chocolate


Nästa öl var det sexiga chockladölet som egentligen är en imperial stout på 10%, bryggt med kakao. Jag som har lite svårt för sötsliskiga chockladbetonade öl var skeptisk men ölet har höga betyg på både RateBeer och BeerAdvocate så förhoppningsvis fanns här en viss finess och balans eller iaf något som motiverade dess höga rank förutom begränsad tillgång då.. Ölet forsade hursomhelst ur "bombern" på ett lämpligt mörkt vis och samlade sig som en tjock svart sörja i kupan, vilandes under ett litet ljusbrunt skum som envisades med att inte lämna några rester efter sig trots skvalpande i kupan. Ölet besitter en doft av kakao puder (kanske självklart), lätt humle, rostad syrlig asfaltslik malt, ljus men framförallt mörk chocklad, inbjudande och rolig att dofta på. Smaken började med "rakt på" kakao puder och mörk bitter chocklad, asfaltsmaltig sötma och lite karamell. Ölet hade en ganska kort och söt kakaoeftersmak med väldigt lätt bitterhet. Ett trevligt öl som dock inte lämnade några jätteminnesvärda intryck, för lätt i kroppen med en alldeles för snäll eftersmak resulterade i en väldigt tunn känsla och ölet bidrog inte med något som helst motstånd. Jag antar alltså att ölets höga position på "de båda sidorna" har till iaf viss del med faktumet att det är hyfsat begränsat att göra, denna flaska var för övrigt nummer 10 av 600.

Lost Abbey Isabelle Proximus


"Belle Proximus" är en samarbetesbryggd mellan fem amerikanska "rockstjärnebryggare" (Sam Caligaone, Rob Tod, Vinnie Cilurzo, Adam Avery och såklart Tomme Arthur) bryggd för att hylla den belgiska lambic traditionen som bryggarna upplevde tillsammans på en resa till Belgien 2006 där idéen till "Isabelle" också föddes. Ölet i fråga är dock inte spontanjäst utan en "blend" av olika fatlagrade "suröl" precis som i princip all annan amerikansk "wannabee lambic", gott kan det dock givetvis vara ändå vilket för mig vidare till själva upplevelsen som minst sagt var "wow". En grumlig gul färg med ett litet plottrigt vitt skum som dock lämnade fantastiska rester efter sig var vad jag såg. Doften var helt sjuk och något av det äckligaste (äckligt som mögelost, alltså mums) jag någonsin doftat på. Otroligt mycket stall, vått hö, just blåmögelost, skarp citrus, grapefrukt, allergiframkallande apelsinjuice men ja, framförallt funkighet. Väldigt komlext och spännande. Smaken var sedan juice-lik, syrlig, stallig (skit, piss etc), extremt lik en funkig Gueuze fast med en större exotisk fruktighet av grapefruktskal och citron samt en snygg ekig vinösitet. Skarp ost och brettanomyces friskhet infinner sig också. Det avslutade självklart extremt torrt med en sofistikerad eftersmak av bär. Verkligen ett komplext genuint öl, bättre än väntat och det växte på en klunk för klunk. Kul att gänget kom såhär nära äkta Gueuze, vid en blindprovning hade jag anat ugglor i mossen men hade sannerligen trots allt gissat på något belgiskt.

Surly Darkness


Mörkret ifrån Surly Brewing Company är en av de där ölen av imperial stout stil som jag länge har drömt om att få prova, det har ändan sedan mitt ölintresse väcktes till liv legat på RateBeers "topp 50 lista" och har på så sätt ofta funnits i mina tankar, eller snarare drömmar. Drömmen blev hursomhelst verklighet igår och i tre kupor hällde jag upp vars ett glas "mörkt" som förhoppningsvis skulle passa våra smaklökar. Mörker är ett passande namn, ölet är mörkt men inte riktigt kolsvart då förvåningsvärt mycket "rödbrunt" lyser igenom vid kanterna. Skumkronan som genereras är pösig och fin med en schysst kaffebrun färg, so far inget "out of the ordinary". Detta ändrades dock vid första "sniff", woooah vad sött det luktade, alltså närmast kväljande sött med massor av belgofruktiga toner. Ganska vinös doft med inslag av söta bär och kakao, anstränger man sig lite eller rättare sagt "kommer över" sötman och fruktigheten hittar man de traditionella komponenterna av karamell, mörk chocklad och lätt rostade toner. Smaken börjar också chockerande sött, fruktigt med lite kaffe, karamell och chocklad. Det är värmande och efter första klunken blir man ordentligt upplyst om att detta trots allt är ett väldigt potent öl då eftersmaken är en värmande, hårt rostad och ganska besk käftsmäll. Vågor av torkad frukt sköljer över en och andra smutten är bättre än förra. Ölet växer på en och när man kommit över sötman går det sakta ifrån trevligt till fantastiskt. Framförallt är den feta, gräddiga och inte allt för kletiga kroppen en höjdare som förgyller upplevelsen. Ett öl som börjar lite spretigt och för sött men som växer i glaset och värmer i magen, varken under eller över mina förväntningar som trots allt var något låga då jag läst mycket negativt om just årgång 2008 av detta öl.

Russian River Beatification


Sista inplanerade biran var ännu ett ifrån Russian River, ett syrligt öl som för ovanlighetens skull är "100% spontanjäst" enligt bryggeriet. En riktig "mouth beating".. Gott.. Ja fast också grumligt gult, fadd härlig färg med ett litet vitt skum som lämnar en del rester efter sig. Aromen är mustig och citrusladdad som in i f*****, extremt koncentrerad funk doft, nästan kemiskt stallig med subtil grape, apelsin och annan friskare frukt som jag sällan hittar i belgiskt spontanjäst. Ölet har även en liten träsälta och en otroligt näskittlande syra. Doften lovar den käftsmällen smaken levererar men det är samtidigt friskt och lättdrucket, lätt exotisk fruktighet med lite ost toner samt en mycket ren, rå citron smak, lite som att bita rakt igenom en citron med skal och allt på, surt men gott med andra ord. Ölet (jepp vi snackar öl!) avslutar sjukligt torrt och otroligt citrus laddat med en långsamt krypande stall-ton. Ska man kritisera något här och inte bara hylla så får jag trots min kärlek till ölet erkänna att det är något för koncentrerat och "straight forward", en piska på tungan likt en extrem dubbel IPA fast med extrem syra istället för beska.. Men lite pisk, ja det behöver vi ju alla ibland.


Efter våra fem huvudnummer bjöd Markus även på Alesmith IPA som var precis så god som vanligt även om det kändes lite udda att dricka något så kolsyrat och beskt efter alla dessa söta och sura öl. Färskt och friskt var det dock och ett perfekt avbrott innan kvällens värd korkade upp något "blint" till mig och Niklas, något blint som det räckte med en liten sniff på för att lista ut vad det var för något. Du får skärpa dig Markus, det går inte att ta miste på Rodenbach Vin De Céréale. Här efter var det hög tid att skynda till bussen och en ganska stabil natt av djup sömn.. En kväll som var och är svår att smälta, inte ett enda dåligt öl.. Eller rättare sagt enbart mycket bra öl. Det var bara ett som inte låg i riktigt samma klass som resten men det var fortfarande väldigt gott.. Nåja, denna hösten har börjat riktigt bra och det är inte på grund av något oktoberfest öl så att säga.. Skål!

7 kommentarer:

Markus sa...

Men va fan ska man bjuda på blint då när jag bara hade en massa Southern Tier öl hemma;-)

Fredrik sa...

Sjuka öl Isabell är ett av mina favorit öl, synd att den är så ovanlig.

Weine sa...

Verkar som ni hade det trevligt denna torsdagskväll. Bilderna där ni häller upp Temptation och Darkness ser grymt läskande ut.

Victor sa...

Det var inte dåligt. Fantastiskt schyst provning!

Även jag har svårt för sötsliskiga chokladöl och det gäller framförallt när de blir pudriga. I mitt tycke skall chokladöl/chokladstout helst smaka mer än bara choklad - vilket ju bättre choklad också brukar göra. Dessutom skall får de ju gärna ha en fetare kropp. Men det är klart Foothills variant hade man ju ändå inte bangat att testa om man fått chansen...

andersand sa...

Ah, trots att jag klagar lite på Sexual Chocolate här så var det långt ifrån "bara chocklad" som tur är, det var mest den tunna kroppen som förstörde lite men det var fortfarande ett jättebra öl, blir såklart lite cp att dricka 4st lysande öl samt ett som "bara är bra", då blir plötsligt "bara bra" närmast "dåligt".

Alexi sa...

Ser ut att ha vart en trevlig kväll.

Jag passar även på att göra skamlös reklam: http://hittabiranskane.blogspot.com/

andersand sa...

Alexi: Jag har sådär skitkass koll på Lund så räkna inte med mig som sökare just denna rundan men när det "händer i Malmö" så ska jag hitta skiten och sedan gräva ner något gott i snön.. En eisbock kanske ;)

Slänger upp en länk hursomhelst.