söndag 7 juni 2009

Ännu en helg går mot sitt slut

Och en hel del öldrickande har hunnits med, majoriteten igår, lördag då jag, Markus och Niklas träffades hemma hos Markus för en provning av framförallt lite kvarglömda systembolaget-nyheter men även med en och annan specialare. Vi började lätt men smakrikt med Jolly Pumkins "Bam Biere", ett friskt, lätt syrligt och funky öl med stor sommarfaktor, jättegott. Sedan gick vi på samma bryggeris "La Roja", en nästan ännu roligare ekig "amber ale" med gott om syra och annat spännande, fortfarande lättdrucket och relativt förfriskande, också jättegott. Sedan gick vi på Nils Oscars nya "saison", då med relativt låga förväntningar då vi mindes tillbaka till tiden som förstörde en större del av mitt liv, tiden då de släppte deras "tripel". Saisonen var hursomhelst betydligt bättre även om jag personlig tyckte den var för söt, för kryddig och jobbigt "kornig" i eftersmaken, ett "ok" öl. Sedan tyckte Markus att vi skulle byta spår för en stund så han bjöd på Beer Heres "Dark Hops", ett jävligt bra öl med grym balans mellan grön, tallkottig humle och ordentligt rostade malt smaker samt en tydlig "Nögne karaktär" (där ölet är bryggt), "Dark Hops" kan privatimporteras, tveka inte! Här efter körde vi ett väldigt intressant öl som Niklas hade med sig vid namn "Rodenbach Vin de Céréale", en suring eller närmast "imperial" suring alternativt flamländskt barleywine eller något sådant.. Ölet var hursomhelst väldigt imponerande, färgen var otroligt klar och "fadd" på ett väldigt stiligt sätt, aromen var otroligt mustig och djupt träig med väldigt stor komplexitet. Samma gällde för smaken som var skönt syrlig åt äppelcider och vitvinshållet åter igen med massor av trä. Otroligt balanserat, lätt att dricka och samtidigt smakrikt, komplext och framförallt väldigt roligt.

Vad kan toppa ett sådant öl? Jo det vet jag! Rogues "Double Dead Guy Ale" eller inte men vi var ju tvungna att testa det och vad ska man säga? Pinsamt dåligt, kokta grönsaker, vass jobbig efterbeska och tråkigt utseende. Vi hällde alla ut den större delen av våra glas i vasken så dåligt var det. Som plåster på såren drog jag dock fram en flaska Cantillon Lou Pepe Gueuze som på ett behagligt sätt skulle skölja bort våra sorger och kanske några synder också. Ölet var hursomhelst väldigt snällt vad gäller syran men hade en ordentligt skunkig och funkig brettanomyces karaktär som la sig som en gammal hårig matta över hela munnen. Bra som oftast när det kommer ifrån Cantillon. Här efter drog Niklas fram en trevlig överraskning, en Deus Brut des Flanders 2007. Ett riktigt lyxöl i pampig flaska, med pampiga bubblor och allmänt champagne liknande karaktär med massor av kryddor, pepprig alkohol och en viss friskhet trots den stora sötman. Ölet borde dock delats på minst sex personer för det blev alldeles för sött i längden och den sista skvätten fick vi arbeta ner med en bit Saint Agur (det matchade inte alls men osten dödade ölet tillräckligt för att det skulle gå ner..)


Nu överraskade Markus igen genom att dra fram en "Black Damnation", en "blend" mellan De Molens "Hell & Damnation" och Struises "Black Albert", ett öl jag provade flera gånger på ölfestivalen i Köpenhamn och uppenbarligen verkligen tyckte bra om. Ölet var minst lika bra igår, otroligt välbalanserat och välkomponerat. Som väntat funkade det betydligt bättre med osten också, smaskens! Vid det här laget började vi dock bli riktigt trötta men bestämde oss ändå för att dela på en "Bios Kriek" som Niklas tagit med. Ölet var uppfriskande och enkelt (speciellt efter rätt många svårare öl) men med lite väl godis liknande körsbärs karaktär, ingen höjdare i min bok men funkar säkert på balkongen en het sommareftermiddag. Här bestämde vi oss för att packa ihop och dra oss hemåt med en riktigt trevlig och ölrik kväll bakom oss där höjdpunkterna för mig var Rodenbach Vin de Céréale, Black Damnation, Dark Hops och Cantillon Lou Pepe Gueuze men även Jolly Pumkins öl var smått fantastiska.

Nu är det söndag och jag vaknade med en subtil känsla av att "jag drack öl igår", hursomhelst dödade en kraftfull frukost med en liter apelsin juice detta och så var man tillbaka på banan igen. För att avsluta helgen tänkte jag ta och prova Lost Abbeys "Red Poppy Ale" som såldes första gången utanför bryggeriet igår, självklart på Ölbutikken. Det är rätt fantastiskt vilka öl de lyckas få tag på och jag var inte sen att stå stampandes utanför butiken i väntan på att få köpa ett par flaskor. Flaskorna som för övrigt är äckligt läckra och fyllda med 375ml "sour ale" eller rättare sagt "brown ale" lagrad sex månader på ekfat tillsammans med sura körsbär, låter gott i mina öron men vi får väll se. Jag håller tummarna för kolsyra och korkar upp..


Korken glider ur utan större bekymmer (till stor skillnad ifrån ett par av de korkade ölen vi provade igår kväll) och avger ett relativt tyst men trots allt existerande "popp". Jag kan inte låta bli att dofta i flaskan men hinner i princip bara tänka "intressant". Jag häller upp lite mer än en tredjedel av flaskan rakt ner i ett vinglas och får kämpa ordentligt för att generera det minsta skum men slutligen får jag till ett litet ljusgrått lager ovanpå en ganska grumlig brun färg. Det ser faktiskt inte jätte inbjudande ut trots att det lyser ganska fint i det stilrena vinglaset. Aromen hursomhelst, är mer lovande med tunga vinäger toner, lätt väldigt "brun" malt, en uns av lakrits och en massa ren rå trä samt omogna körsbär. Nyckelorden här är kraftigt, intressant och spännande och visst kan man sitta och dofta på det här väldigt länge. Kroppen är i sin tur väldigt len och lätt men trots detta bjuds det på väldigt kraftiga smaker. Först en förvåningsvärd kraftig syra, sedan sköna trätoner tillsammans med omogna och väldigt sura körsbär och en mogen men subtil maltighet som aldrig får chansen att framstå som söt. Ölet avslutar sedan väldigt torrt och syrligt med en väldigt undertryckt sötma och lämnar sedan en härligt träig eftersmaken i hela munnen tillsammans med en bitande omogen fruktig syrlighet bak på tungan. Det bjuds på körsbär, omogna körsbär, körsbärskärnor och allt annat man kan tänka sig som har med körsbär att göra. Även en hel del intressanta skunkiga toner hittas i både arom och smak och välkomnas här då de verkligen integrerats och inte blockerar för de sköna syrliga bären. Ett mycket komplext och elegant öl som verkligen står på egna ben och aldrig framstår som någon tam belgo-kopia, det här är väldigt potent och har en skön körsbärssyra som gör att det sticker ut en bra bit över det vanliga. Det enda jag egentligen kan klaga på är ölets utseende som inte är fantastiskt även om färgen är.. "intressant" men å andra sidan, blunda och njut kanske?

Skål

9 kommentarer:

ricke sa...

Kul läsning. Ni verkar ha haft en bra provning, förutom Double dead guy. Har inte hunnit prova den än och nu känns det inte så lockande.

Apropå dark hops, skulle vi försöka beställa en låda?

andersand sa...

Ja Double Dead Guy var skrämmande dålig, nästan så man trodde att det var något fel på flaskan men Markus hade tjuvat på en flaska nån dag innan och sa att det i princip var lika dåligt då. Tråkigt då den kostar 140kr och då får man inte ens en tung gammal keramik bit att försöka bli av med...

Jag har mailat dig angående Dark Hops!

dempa sa...

Dark Hops finns i beställningssortimentet så ni behöver inte ens privatimportera!
Om ni inte vill ha 12 flaskor själva så kan ni bara "leta reda på" det systembolag i Malmötrakten som får ha varor ur beställningssortimentet på hyllorna. Då kan ni beställa lådan dit, sen ta så många flaskor ni vill - resten ställer de på nån temporär hylla bara.

andersand sa...

Ah just det ja, fan va fint. Då gör man ju helt enkelt så. Vi skåningar är inte lika "beställningsvana" som ni där uppe.. jag skyller på Kph ;)

andersand sa...

Nu ska man bara vänta på att ölen kommer hit då, det var väll runt den 10'e? Systembolaget hemsida säger "Varan är tillfälligt slut och går inte att beställa just nu." men ölen var väll bara försenad?

Marc Schuterman sa...

Ja, Christian är ute och reser och jag håller som bäst på att försöka få reda på om ölet är klart för upphämtning eller inte.. :)

andersand sa...

Allright Marc, du kanske kan dumpa en kommentar i något aktuellt inlägg när du vet att ölet finns redo för beställning. Kul att ni fixat det hursomhelst, det är ruggigt bra.

Marc Schuterman sa...

Kul att ni gillar det ni som provat :) Jag lägger iväg ett inlägg när jag vet vilken dag det finns på lager.

Mvh
Marc

ricke sa...

bara att hålla med anders, Dark hops är fina grejer.