måndag 20 april 2009

Kate The Great

Ja som nämnt i förra inlägget så var det igår, söndag som jag bestämde mig för att det var dags att testa "Kate The Great". En extremt eftertraktad och svåråtkomlig imperial stout ifrån "Portsmouth Brewery" som, om jag har rätt för mig nu bara går att få tag i en gång om året på själva bryggeriet och även då får man bara köpa två "bombers/65cl flaskor" per man. Någonstans läste jag även att de säljer totalt 900 flaskor, alltså är det bara 450 personer som får tag på ett par flaskor av detta öl under "Kate The Great Day". Förra året tog flaskorna slut på under tre timmar och det var folk som övernattade och sedan köade utanför bryggeripuben inför släppet och nu, ja då sitter jag här hemma i Malmö och dricker upp en flaska, det är en bra konstig värld vi lever i!Etiketten på flaskan är charmig, lite snett påklistrad och det står bara "imperial stout 09" med 09'an ditritad av en tuschpenna, självklart nämns då inte alkoholhalten heller men ratebeer säger "10,79%". På baksidan står det CONGRATULATIONS on your excellent & discriminating taste. This fine, handcrafted beer was made by the Granite State's original craft brewers, offering fine lagers & ales along with our outstanding food since 1991. Altough most of our beers are served right here on-premise, we reserve small quantities for limited bottlings, such as the one you hold in your hand. Visst känns det lite speciellt att hålla i flaskan, visst känns det något exotiskt och lite extra exklusivt. Det har dock inte med doft och smak att göra så det var ju bara att knäppa upp och "hugga in".


Jag häller upp ett glas var till mig och Markus och skådar en mörkbrun stråle samla sig till en svart halvtjock massa i botten på kuporna. Ett relativt stort ljusbrunt skum genereras och håller sig vid liv under resten av ölets resa nedför min hals. Än så länge inga större intryck men visst ser det ut som en imperial stout! Steg två är doften, jag dyker ner med näsan och sniffar ordentligt precis ovanför det pösiga skummet. Jag blir slagen av en väldigt tydligt söt och koncentrerad arom som förutom en stor portion karamell bjuder på något som för tankarna åt romerska bågar tillsammans med en lätt, lätt pust humle och en litet sprit/whiskey/starkvins karaktär. Kan även känna många häftiga "ljusa" toner av kakdeg och gröna äpplen. Inbjudande och intressant men kanske lite "ljust" för stilen? En stor klunk så får vi se.. Det bjuds på en medelfyllig och något kletig kropp som håller väldigt söta smaker av vaniljkola, romrussin både en hel del ljusare chocklad tillsammans med lättare mörk chocklad. Ölet avslutar med en lite större fruktighet, en del bär och äpplen tillsammans med en snygg alkoholkaraktär, kola och rostad malt. Efter följer en relativt torr och hyfsat lång efterbeska.


Jaha, då var det det? Ja. Visst var det bra men bara verkligen bara "bra", det var gott men lite för sött och inte så välkomponerat som många andra öl av stilen. Ölets allmänt "ljusa chocklad/karamell" karaktär tog överhand och jag saknade mer hårt rostade toner tillsammans med större vinösitet, tjockare kropp och bara överlag mer krut. Absolut inte värt någon hype baserat på innehållet enligt mig och jag föredrar faktiskt många andra öl över det här. Det är möjligt att det hade kunnat bli bättre med lagring men jag kände inte heller en enorm potential i Kate The Great och jag sörjer faktiskt inte för en sekund att flaskan är tom. Trots hypen är jag i slutändan inte heller alls besviken, det var en bra imperial stout och jag hade kul när jag smuttade mig igenom flaskan men ja, good but not great..

10 kommentarer:

Markus sa...

Otroligt skoj att jag fick chansen att testa den tillsammans med dig. Instämmer i det mesta du skriver, kanonkul att testa men jag skulle inte lägga någon större energi på att leta reda på en egen flaska.

ricke sa...

Intressant läsning. Om jag har tolkat dina senaste inlägg rätt har varken Dark lord eller KtG varit helt fantastiska enligt dig... korrekt? Har för mig att du skrev mer positivt om speedway stout, vilket förvisso inte är helt samma stil.

andersand sa...

Mjaa nää alltså, jag vill väll påstå att jag inte blir påverkad av hypen men öl som är allmänt högt rankade får man ju ändå kräva lite av. Inte för att jag krävde mer av DL och KTG jämt emot Speedway stout, det var väll mer det att Speedway stout och även Southamptons IS också helt enkelt var betydligt bättre, mer komplexa och precis lagom feta för stilen enligt min palett.

Både Kate och Darklord var ju riktigt bra öl men jämför man dem med andra öl där uppe på ölnördarnas topplistor så börjar misstänka att deras höga betyg till stor del beror på hur eftertraktade de är för det smakade enligt mig helt enkelt inte så "perfekt" som det krävs på min interna topplista.. Om det nu make'ar någon sense..

Weine sa...

Jag blir ändå rätt sugen på Kate The Great. Vi får se om man nånsin springer på det.

andersand sa...

Ja det är klart det är kul att testa i vilket fall som helst. Du får springa jävligt långt :)

ricke sa...

Anderand: Jodå, you make sense...och jag förstår problematiken kring hypade öl.

Håller för övrigt med Weine också, jag hade inte tackat nej till den om tillfälle gavs.

Weine sa...

Andersand: Jag förstår hur du känner. Precis motsatts till det som vi tidigare nämnt här på bloggen, hur underbart det är när ett öl lever upp till hypen..lika tomt kan det kännas när det inte gör det. Men nu vet du ju hur det smakar.

Victor sa...

Mycket intressant, där ser man! Hype innebär verkligen inte alltid att ölet är the shit - vilket jag tycker gör det ännu roligare att vi i Sverige faktiskt har ett av de mest hypade ölen och att det faktiskt lyckas leva upp till sitt rykte!

andersand sa...

Håller med Victor, Kaggen is the shit och då är det verkligen ingen svensk stolthet som talar, jag är inte värst patriotiskt..

Man får ta och skala bort en viss mängd förväntningar på alla öl som har sin egen "day" helt enkelt..

Victor sa...

Anders, din väska är en kirrad biff!