fredag 3 april 2009

Dark Lord Russian Imperial Stout

Denna eftermiddagen var det äntligen dags att testa det hype'ade ölet "Dark Lord" som ligger på fjärdeplats på både Ratebeer och Beeradvocates topplista. Markus dök inom mig efter jobbet för att skona mig från halva flaskan. Finurlig som jag är frågade jag honom om han ville ha en kopp kaffe först (klockan var ca 16:00), han tackade nej men jag drog fram en flaska "Long Trail Coffe Stout" och frågade, "är du säker?" Kaffe stouten vi sedan delade är ett bra öl för stilen som jag testade ett glas av från fat när jag besökte NY och baserat på det köpte en flaska när jag senare trillade över det i en butik. Det är en relativt stark (8%) och en väldigt kaffeorienterad stout med en väldigt färsk, ren, komplex och behaglig kaffesmak tillsammans med en grymt gräddig och trevlig munkänsla. Ölet gled lagom snabbt ner samtidigt som vi förberedde oss på den mörke herrens ankomst.


Det var en snart ett år gammal flaska (årgång 2008) Dark Lord som skulle testas. Ölet ligger på 13% alkohol och är bryggt med kaffe, vanilj och melass. Man har hört massor om detta stora öl och faktumet att det bara säljes en gång om året på "Dark Lord Day" på bryggeriet drar ju inte ner hype-faktorn. Flaskan är sådär amerikanskt ful som bara amerikanska "bombers" får lov att vara. Beskrivningen på etiketten är typiskt för en imperial stout och säger betydligt mindre än alla recensioner man har läst genom tiderna som ölnörd. Det hela börjar med att jag sakta men säkert pillar bort den svarta vaxen som omringar kapsylen, lite spänning känner jag och säkerligen Markus också. När kapsylen väl är blottad och av är det dags att hälla upp..Ölet hälls ur flaskan i en stilren stråle och samlar sig i våra kupor som ett växande svart hål i rymden. Tack vare en kraftfull hällning genereras ett centimeter tjockt brunt skum som, till min förvånad inte är mörkare än just "brunt" (alltså inte sådär fett mörkbrunt som vi snackar när man häller upp Bourbon County Stout eller Bells Expedition.) Skummet lägger sig relativt snabbt till ett litet tunt lager som knappt håller ihop mer än några minuter men det lämnas bruna hinnor på glasets kant.. Nu till de viktigare elementen, smak och doft..


Aromen är extremt söt av soja, sirap, karamell och vanilj tillsammans med en stor dos brända och rostade inslag samt lite lätt alkohol. Kroppen på ölet är gigantiskt men lent och det lägger sig som en fet hinna i hela munnen. Smaken är av mörk chocklad, soja, karamell och en fet, bränd smak som samsas med värmande alkohol och en liten syra som balanserar upp den extrema sötman en aning. Eftersmaken är värmande och åter igen bränd, lätt bitter och väldigt "sockrig" med chocklad och karamell smaker. Ölet är närvarande i flera minuter efter man har svalt och verkar nästan aldrig försvinna. Stor wow faktor vid både andra och första klunken men det är just "känslan" och kroppen som är häftigt här. Smakerna imponerar inte lika kraftigt på mig, det är stark smak och det är mycket smak men inte jätte många smaker. Nu en stund efteråt minns jag det mest som bränt och sött. Visst fanns det mer komplexa fruktiga och intressanta toner under den ytan men det krävs nog lite lagring för att lura fram dem ytterligare. Just nu kändes ölet lite endimensionellt och koncentrerat och lite väl åt det söta hållet för att kunna kallas balanserat. Helt rätt i ett efterätts sammanhang men absolut inte en imperial stout man dricker när man "blir sugen på en imperial stout".


För min del levde det med andra ord inte riktigt upp till hypen. Jag tyckte det var gott, i den söta klassen av den biffiga imperialistiska stout stilen är det helt klart i topp men om jag jämför det med tex Alesmiths "Speedway Stout" som jag drack för bara några dagar sedan så känns Dark Lord bara fel och Speedway Stout helt rätt då den sistnämnda var betydligt mer balanserad, drickbar och komplex. Som sagt så lutar de två åt något olika håll och som dessert dricker jag gärna Dark Lord igen vilket jag förhoppningsvis får göra. Att "Dark Lord" ligger på fjärdeplats enligt "de två stora sidorna" är enligt min åsikt dock bara fel och kan bara bero på någon form av hype samt faktumet att det är så tjockt att det skapar en hög "wow faktor" vilket är lämpligt för de som bara provar ett par centiliter på enorma provningar, för i ett sådant sammanhang, ja då sticker det ju ut min sin "fethet".

Om vi ska snacka fethet, ja då kan vi ju gå in på det jag och Markus förundrades mest över när vi provade ölet i eftermiddags. Jag snackar nu om "the sludge", alltså bottensatsen i flaskan. Jag hade sedan innan, på diverse forum läst om denna sörja i botten på flaskan. Självklart är jag van vid grumliga, jästiga öl med stora klumpar i botten så jag var ju inte livrädd för denne onda "the sludge" men jag såg ändå till att ölet stått lugnt innan det serverades och jag hällde i en ren, icke kluckande stråle. När vi tillslut hällde hällde upp "satsen" i våra tomma glas ja, då var vi båda glada över min försiktighet för jävlar, jag har aldrig skådat något liknande!


Det såg alltså ut som någon form av trögflytande, brun sörja, diarréliknande "geggamoja" och jag tyckte inte heller det luktade bra, unken doft med lite syrliga inslag. Jag smakade självklart på det och gillade inte riktigt att kunna tugga mitt öl.. Markus klarade av att få ner sin andel men jag hällde efter lite skådande ut min. Vi var båda i lätt chock över detta trögflytande helvete och lekte runt med sörjan i glasen en bra stund.. Får se här om några bilder kan illustrera geggans konsistens och udda, korniga utseende.
Ja, ni ser nog.. Avslutningsvis var det verkligen en upplevelse att prova "Dark Lord" framförallt på grund av den feta kroppen, den extremt generösa och stora smaken samt det.. underhållande.. slemmiga "sludget". Vad gäller smaken lämnar det lite mer att önska men det var fortfarande väldigt gott, bara inte så gott som omständigheterna kan lura en att tro. Men mätta blev vi hursomhelst..

God fredagskväll på er!

15 kommentarer:

fajanen sa...

Den där geggan såg faktiskt inte så god ut. Om ni hade delat på geggan och hällt det i era öl. Vad tror du då att den hade tillfört? Hade det blivit en helt annan öl? Låter ändå som en helt fantastisk öl.

Markus sa...

Ja jävlar vilken sörja det blev kvar på slutet. Min bästa liknelse är en chokaldig, söt, något bitter nyponsoppa. Har aldrig varit med om något liknande.

Fajanen: Vi funderade faktiskt över hur det skulle påverkat ölen om vi "skakat" flaskan lite för att fördela ut sörjan i hela flaskan. Ska fundera på om det är värt att göra det när jag får hem mina DL 2009:or.

andersand sa...

Ja jag hade gjort lite research innan och hört att det annars kolsvarta ölet kan bli lite brunt färgat av geggan vilket i sig låter helt fel. Ölet behövde sedan inte bli mer smakrikt så om geggan hade tillfört någonting så tror jag knappast det hade blivit bättre. Man kan ju alltid testa en dag dock..

ricke sa...

Det där fotot när ni häller upp den mörke herren är tokbra... ser sjukt gott ut.

Weine sa...

Jag blev nu ännu mer sugen på att öppna min flaska! Håller med Ricke, ser helt enormt underbart ut när du häller upp den mörka vätskan!

Intressant läsning. Om bottensatsen var så kraftig nu kan man undra hur den var tidigare. Den första batchen ska tydligen vara betydligt tjockare än de senare tappningarna. Det låter ju ganska sjukt med tanke på hur du beskriver denna.

Diskuterade detta med retebeerianen Marsiblursi. Han har druckit denna första tjocka version och tyckte att den var bättre än dagen "tunnare" version. Men den låter ju inte speciellt tunn om man läser dina intryck ;)

Weine sa...

oops vad är det jag ser Anders, inte lagrar du väl dina Westvleteren i fönstret??? De blir nog fina i höst efter en sommar i solen ;)

andersand sa...

Ja Weine man kan ju undra hur 04'an är.. Denna bottensats var tillräckligt tjock för mig dock :)

Det är tyvärr tomma flaskor Westy i fönsterkarmen, har haft den fula ovanan att lämna tomma flaskor lite här och där i lägenheten, något det får bli ändring på nu när jag ska flytta..

Glömde en westmalle dubbel i köket en gång och efter två dagar i solen var den inte värst god så det skulle jag nog inte prova igen..

Fredrik sa...

Jag har inte provat speedway stouten (än) men det skall bli spännande, själv tycker jag att derk lord var bland det bästa jag druckit i impstout väg, gillar när dom är tjocka och söta.

bluealbum sa...

Alltså, vart får ni tag på Dark Lord?

andersand sa...

bluealbum: Jag "bytte" till mig den under mitt besök i NY men den ska tydligen stundtals gå att beställa ifrån: http://crackedkettle.nl/store/

billeblom sa...

Mmmm...riktig ölporr...man blir inte lite sugen. Imperial Stout som är min favoritstil... /Christer

Cheap Guild wars 2 Gold sa...


Wonderful operate. And also remarkable range of tools to operate... Fantastic!! cheap Diablo 3 gold

Anonym sa...

There is ridiculously buy wow gold high demand for rare and epic items and no one quite has enough time to build up the bank to buy them. So, with so many players in the game and so much demand for items in a limited space, players can charge as much gold as they want. For those that would rather enjoy the game and not spend their time farming gold, it might seem easier to simply buy 100 gold offline and use it to buy what you need wow power leveling in gold. May be you have spend a lot of time building up your account. Also the theft is a major risk. Most of all, you're risking the compromise of the entire game by buying gold from farmers that destroy the economy by overharvesting.Once your account have been deleted both time and money are not valuable. And you are losing a lot of your game life. If you want to continue playing the World of Warcraft game, you should have to buy a new account. Not only that, but you're giving your credit card number wow gold tips away to an unknown entity who will supposedly deliver gold to you in game.

Anonym sa...

[url=http://www.realcazinoz.com]Online casinos[/url], also known as accepted casinos or Internet casinos, are online versions of notable ("chunk and mortar") casinos. Online casinos approve gamblers to hand-picked up and wager on casino games from start to despatch the Internet.
Online casinos typically instruction odds and payback percentages that are comparable to land-based casinos. Some online casinos denominate higher payback percentages in the servicing of glum gismo games, and some bruit approximately payout plat exposed audits on their websites. Assuming that the online casino is using an fittingly programmed unsystematic hundred generator, advance games like blackjack clothed an established race edge. The payout holding search of these games are established lifestyle the rules of the game.
Uncountable online casinos sublease or discern their software from companies like Microgaming, Realtime Gaming, Playtech, Wide-ranging Ploy Technology and CryptoLogic Inc.

FF XIV A Realm Reborn CD Key sa...

Plenty οf hеlpful info herе.
I'm sending it to some pals ans additionally sharing in delicious. And naturally, thank you to your sweat!
rs gold for sale
FFXIV CD Key