söndag 1 februari 2009

Single Hop Showdown!

Då har man tillslut testat Mikkellers tre hyfsat nya "single hop" öl. De håller alla 6,9% alkohol och är bryggda på exakt samma grund men med tre olika sorters humle, en per öl. Den första av dem som släpptes vart "Simcoe" som jag har provat både på EBF, Ölbaren och hemma på flaska. För en eller två veckor sedan släpptes "Warrior" och för ett par dagar sedan "Cascade", båda samt ännu en flaska "Simcoe" inhandlades på Ölbutikken i fredags med syftet att få njuta av generösa humlemängder men även för att få en liten uppfattning över hur de är, testade gentemot varandra. Igår kväll tog denna strid plats och det var en våldsam sådan. Jag fick mig en klart överlägsen vinnare men mellan de två andra ölen var striden ganska jämn. Följande antecknades igår kväll.


Snyggt bärnstensfärgat och lätt grumligt med ett tjockt, krämigt smutsvitt skum som lämnar en del rester på glaset. Aromen är riktigt fruktig och frisk utan att vara vass, väldigt "mellow" med inslag av apelsinjuice och mogna jordgubbar, väldigt inbjudande! Kroppen är lagom livlig och lätt. Smaken är av koncentrerad frukt, en del rå humle och lite karamell. Tyvärr lite "blaskigt" och tunt. Eftersmaken är lite rått bitter, inte hundra procent angenäm med mycket talg kottar och en lite jordigt, hård smak. Något för tunn i kroppen och något för hård och stel i smaken. Aromen är dock klockren, ölets absolut starkaste sida.


En mörkare grumlig bärnstensfärg med ett enormt pösigt, smutsvitt skum som håller i så länge att jag blir irriterad då jag inte kommer åt ölen under till. När det väl sjunkit till "drickbar nivå" så är hela insidan av glaset täckt av tjocka spindelväv liknande rester. Aromen är otroligt frisk och inbjudande, som att köra näsan rakt in i en djungel buffé. Massvis med tropisk frukt med andra ord. Kroppen är medelfyllig med en del kolsyre livlighet. Smaken är precis som aromen full av tropisk frukt, juice'igt och riktigt smaskigt. Eftersmaken är ordentligt bitter men inte utan djungelbokens lekfulla smaker. Inga obehagliga bismaker eller vassa kanter hittar jag heller. Betydligt mer kraft, smak och harmoni hela vägen än "Cascade'n". Välbalanserad och precis lagom lättdrucken!


Mörk bärnstensfärg, på gränsen till koppar (det där är alltid svårt..) Det generar ett lika enormt skum som "Simcoe" men inte lika långlivat och med betydligt mindre skumrester. Aromen är mer parfymerad och har mindre av den tropiska frukten, en del mjuk apelsin, kiwi och melon kan hittas dock. Något syntetiskt och godis liknande. Kroppen är lätt till medel med ganska lite kolsyra. Smaken är neutral och anonym med samma som hittades i aromen men tyvärr mindre av det. En del grape och "pilsner karaktär" kan hittas men det funkar inte jättebra. Eftersmaken är ganska frisk, talgkottig men något för tunn och hård. Åter igen, syntetisk och godisliknande vilket smakar trevligt men som sagt, det blir lite för lite av allt.

Sammanfattningsvis vill jag jämföra ölen med en ljudbild där "Cascade" har för vass diskant, luddigt mellanregister och nästan total avsaknad av bas. "Simcoe" är däremot välbalanserad och heltrevlig med en riktigt bra "punch", ett kraftfullt väl komprimerat mellanregister, en väl avvägd diskant samt en lagom kraftig bas. "Warrior" har en parfymerad, vass diskant och en bitter, överkomprimerad, hård bas men saknar nästan helt smaker i mellanregistret vilket gör att det både är något jobbigt och tråkigt att dricka.


En klar vinnare är då "Simcoe" som inte bara är ett snepp utan två snepp bättre än sina syskon. "Cascade" vinner en andra plats genom att lukta fantastiskt medan den aviga och obalanserade "Warrior" hamnar lägst då ingenting med ölet egentligen imponerar.

De kostar 31 danska kronor stycket alternativt 4 för 100 på Ölbutikken, världens eller iaf en av världens bästa ölbutiker enligt Ratebeer.

4 kommentarer:

Weine sa...

Bra inlägg. Har endast druckit den första, Simcoe. Parallellprovningar är riktigt kul.

Kul jämförelse, karaktären presenterad som en ljudbild. Kan inte påstå att jag är musikalisk men det står helt klart för mig nu vad jag kan vänta mig av de två andra i serien.

bark sa...

Kan bara hålla med - ljudjämförelsen var riktigt smart.

andersand sa...

Jag gillar att blanda nytta med nöjen.. Har försökt att komponera efter en öl en gång men där går gränsen, det är helt omöjligt! :)

Marc Schuterman sa...

Spännande provning. Vi har precis fått in Single Hop Simcoe och Single Hop Warrior till Sverige, så de kommer snart att dyka upp på en pub nära dig :)

Hälsningar,

Marc Schuterman
Brill & Co