onsdag 28 januari 2009

En liten påminnelse

Lite sent och kanske lite meningslöst att skriva om Nögne Ö's "God Jul" såhär i slutet av januari men.. Jag måste hylla detta otroligt välbalanserade öl som denna lugna kväll la sig som ett värmande men snällt lock på en lagom mätt mage. Jag blev ikväll, kanske efter gårdagens rivande "Old Ruffian" sugen på ett mildare, rundare öl som samtidigt kunde leverera en sinnestillfredsställande och allmänt roande komplexitet. Förutom att god jul ligger på hyfsat höga "8,5%" abv så är det ett milt öl som inte slåss om ens uppmärksamhet eller bjuder ut sig. Dricker man det bara som "en vanlig öl" så går det ner, kanske till och med obemärkt för den som inte tänker eller smakar ett steg längre men dricker man det med ett rent sinne, en ren palett och med lagom stor lust så bjuds det på mycket mer än vad man vid första anblick kan tro.

Gubbarna från Nögne bjuder här på massor av återhållsamma, rena och välkomponerade toner av karamell, chocklad, lätt rostad malt, lakrits, syrliga bärfrukter tillsammans med bara en gnutta amerikansk humle i efterbettet (30 IBU.) Eftersmaken är lång och vinös med perfekt harmoni mellan beska och sötma. Fruktigt och precis sådär lagom friskt för att göra det drickbart utan att det kan kallas lättdrucket.


Det "reas ut" på systembolaget just nu, 40 spänn för en flaska. Köp det för lagring eller köp det och drick, det är sjukligt gott nu och säkerligen sjukligt gott senare. Det här är tillsammans med Ölfabrikkens mer kaxiga och mindre komplexa "Jule Ale" 2008's bästa julöl enligt mig. Ett rent nöje att dricka.

3 kommentarer:

David L sa...

Håller också med om att detta och Ölfabrikken är de bäst julölen. Har en flaska God Jul kvar som jag ska lagra ett år, vilket jag vet att den blir bättre av :)

Gyllenbock sa...

Drack aldrig en sådan i julas, men sicken tur att jag köpte ett par flaskor till nästa jul.

GW2 Cd key sa...

thanks with regard to revealing. i became looking for something of that nature. cheap GW2 Gold