fredag 16 januari 2009

En kort historia lång (Dark Horizon 1'st edition)


Jag vet inte hur ofta man stöter på Nögne Ö's "Dark horizon 1'st edition" nuförtiden men jag misstänker att den väldigt snabbt blir svårare och svårare att få smaka på. Då jag är en relativt nybliven ölfantast så har jag såklart inte fått chansen att smaka detta exklusiva öl än. Jag var först på "2'nd edition" när den släpptes på systembolaget dock och har nu ett par flaskor som står och myser tillsammans. Jag har även hunnit prova ölet färskt både på "European beer festival" och senare, hemma i lämpligare miljö. Jag tyckte den var jävligt het på "EBF", serverad något för sval och ja, det smakade sprit och luktade som att man doppat näsan i ren vodka.

Hemma var en färsk "2'nd edition" betydligt bättre, serverad vid rumstemperatur i en stor kupa och med möjligheten att få "ta sin tid" i glaset vilket verkligen ett 16%'igt öl behöver, inte minst när det är så pass färskt. I vilket fall som helst kände jag, inte helt oväntat att det skulle behöva få mogna ytterligare, jag avsmakade det i princip bara för att få testa, få se hur det är när det är "färskt". För att kunna avgöra skillnaden senare.


Dark horizon 2'nd editions lovande arom och smak fick ju inte en att bli mindre nyfiken på 1'st edition. Rankad väldigt högt överallt och ifrån ett väldigt konsekvent och allmänt fantastiskt bryggeri gjorde inte saken lättare och jag fann mig själv något ledsen när jag tänkte på att jag kanske aldrig kommer få smaka detta öl. Jag frågade sedan efter det vid diverse Köpenhamn besök, tydligen sålde Plan-B sin sista flaska en månad tidigare och bartendern konstaterade att det numera var ett "collectors item". Jag läste ännu fler recensioner av ölet och mitt uppe i den här sökande, längtande och något desperata känslan kom jag på att jag har sett det på Bishops Arms i Malmö! Andra tanken var dock att de säkert tar över 600kr för en 50cl flaska och det är på gränsen även för mig, i alla fall nu i dessa snåla Januari tider.

Vid mitt förra besök på Bishops Arms noterade jag dock att de "bara" tog 375kr för det! (!!!). Jag frågade då Markus (som jag tror att han heter) om de hade fler flaskor kvar och han sa "tjaa, vi har nog två till i källaren". Glad som satan på alla helgons natt bestämde jag mig för att "Dark Horizon 1'st edition" var nästa köp vid det första tillfället jag kände att jag kunde och förtjänade att unna mig något riktigt speciellt (detta samtidigt som jag höll tummarna att inte någon hagalen jävel skulle handla upp de sista flaskorna.)


Som ni kanske har gissat så var idag dagen eller rättare sagt kvällen då jag slog till på Nögne Ö's "Dark Horizon 1'st edition" en imperial stout på 16%, 75 IBU bryggt med kaffe och vinjäst mm. 6000 flaskor såldes och som sagt, de blir nog snabbt färre. Min flaska hade nr: 03920. Det var något nervöst när jag ställde mig vid den högra sidan om baren, nära specialölen och kassan. Jag frågade en av de mindre ölkännande grabbarna på Bishops om "special listan". Efter en stunds letande bakom disken så fick jag den. Jag spanade noga igenom den för att försäkra mig om att det verkligen var dark horizon jag skulle ha just idag..

När jag kikar upp så ser jag dock, till min förvåning en flaska Great Divide "Old Ruffian barleywine", konstigt sammanträffande då jag i onsdags försökte beställa samma öl på Vildanden där den tyvärr var slut. Jag visste inte om jag skulle se det som ett tecken ifrån gudarna men jag kände att jag i alla fall borde ta reda på priset på denna "bomber". Efter lite rotande i databasen så fick jag beskedet att de tog 210kr för en flaska vilket kändes som lite i överkant (speciellt om man jämför med Vildandens pris på 155kr.) Nåja, nu var det ju dark horizon jag skulle ha så jag började med att fråga om han kunde ta en flaska ifrån källaren till mig. Jag skulle inte tro att denna 16%'iga bira skulle vara värst känslig mot lite högre temperaturer men det hade ändå känts bättre att öppna en flaska som stått och vilat under 20 grader.

Efter en kort stund kom han tillbaka utan något rör med öl i med sig och sa att flaskan bakom disken var den sista, jahapp.. Hmm, fick ju höra senast förra helgen att det fanns ett par till i källaren? aja, man ska väl inte förvänta sig att någon har koll på något. Vid det här stadiet var man trött på att försöka göra sig hörd i baren så jag sa "kör på den sista flaskan då" och fram fördes den. Killen frågade om jag ville behålla kartongen, det ville jag inte. Det ser väl tillräckligt nördigt ut när man sitter i en 30+ befolkad traditionell pub och kör näsan i glaset mest hela tiden, behöver inte ha ett grå svart flashigt papp rör vid sidan om också då. Efter att ha bytt glas tre gånger (vem fan vill dricka dark horizon ur ett högt och smalt standard ölglas?) så är jag äntligen på väg med min flaska mot den bakre och lugnare delen av puben. Jag leker lite med tanken att tappa flaskan i stengolvet men tvingar mig snabbt på bättre tankar (som var jag ska sätta fötterna.) Det är inte alltid helt lätt att gå i en dåligt belyst lokal samtidigt som man vajar för vinglande party folk.


Även den bakre delen eller "matsalen" var ganska full men jag hittade en sunkig gammal skinnsoffa längst in där jag bestämde mig för att skapa personlig ölhistoria. Jag häller upp en femton centiliter i den vida kupan och tittar på det skimrande, svarta ölet. Ett litet lager brunt skum genereras men försvinner inom ett par sekunder till en brun halo ovanpå ölet. Jag doftar och vid första sniff sticker det till lite i näsan, fortfarande ganska hett verkar det som. När jag har kommit förbi alkoholen så hittar jag mogna toner av mörka bär, brunt socker, kaffe och riktigt mörk chocklad. Sött, vinöst och väldigt moget. Har nog aldrig känt så pass fantastiska och komplexa dofter i en imperial stout tidigare.

Jag tar förväntansfullt min första, ganska ordentliga klunk och noterar att ölet är silkeslent, medelfylligt och ger nästan illusionen av att vara halt. Det liksom nästan ofrivilligt glider ner för strupen och smakerna exploderar, det är för komplext att ta in allt såhär vid första smutten så jag ger upp och låter den enorma eftersmaken skölja över mig. Samtidigt som eftersmaken exploderar i min strupe och alkoholen värmer mitt bröst så tynar oljudet ifrån alla glada sällskap gradvis bort, rummet känns plötsligt i total harmoni, ljuset ifrån lamporna känns plötsligt inte lika vasst och jag finner mig helt plötsligt i en drömvärld. Jag ler som om jag satt på världens bäst bevarade hemlighet. Hemligheten är att, i min drömvärld går man alltid omkring med en lång eftersmak av söt, mörk chocklad, mogna bär och hårt rostad malt i munnen.

Jag blir tvungen att skaka lätt på huvudet för att komma ur min trans och jag finner mig själv smackandes och gapandes som om jag hade någon form av hjärnskada. Jag blir medveten om min omgivning men det är okej, jag känner fortfarande eftersmaken och den är uppenbarligen här för att stanna. Vid nästa smutt på det vackra ölet känner jag allt ifrån vanilj och vintoner till underbar rostad malt, chocklad och humle med mera. Otroligt komplext är det och jag finner nya smaker mest hela tiden och jag inser att jag inte kommer ha tillräckligt mycket plats i telefonens utkorg för att kunna anteckna allt så jag stoppar ner mobilen och låter ölet göra mig till en lycklig man. Ett fantastiskt konstverk ifrån "Nögne Ö" jag menar verkligen konstverk för det här ölet är helt underbart och så långt ifrån det vanliga man kan komma.


Ca halva flaskan senare, mitt i ännu ett besök i mitt drömland bryts harmonin av något eller någon som skymmer ljuset i vänster ögonvrå. Jag tittar upp och ser en man som står och tittar på mig med en något udda blick och ett dolt flin. Han lägger ett visitkort på bordet och säger lite kaxigt med bred skånska "eftersom du sitter här och dricker sån öl så tänkte jag kanske du ville gå med". Det var tydligen "Sällskapet Malte" som var sugna på att sänka medelåldern med en hundra år. Jag ler lite överrumplat och konstaterar att jag vet vilka dem är. Mannen börjar prata om när han handlade Dark Horizon på "great british beer festival" för åtta pund stycket och jag lyssnar artigt men känner mig fortfarande lätt överrumplad.

Efter en kort stund kommer ännu en man, denna gång en gigantisk sådan med en lika gigantisk och respektingivande basröst. Min första tanke är "fan, de har omringat mig! de tänker slå mig och ta min Dark Horizon!" men den vänliga jätten sträcker fram handen och presenterar sig som Tomas, jag presenterar mig som Anders till de båda och Tomas stannar upp och säger "vänta lite, andersand?". Jag säger ja och att jag inte skriver autografer (det sa jag inte men det hade varit lite kul) och Tomas berättar att de undrade vem det var "som satt där och drack Nögne Ö".

Efter lite småprat så bjöd de med mig till deras bord vilket jag, som inte är så värst socialt begåvad tvekade några sekunder till. Denna gång tänkte jag dock "vafan, let's go wild and crazy" så jag följde med bort för vågade samtal om öl, dock fortfarande med tanken på att bli överfallen och rånad i bakhuvudet.. Som Gollum ifrån "sagan om ringen" klamrade jag mig fast vid min "precious dark horizon" men när jag väl hälsat, satt mig ner och konstaterat att jag nog kunnat spöa alla vid bordet om situationen skulle uppstå så släppte jag taget om ölet, lutade mig tillbaka på den hårda trästolen och bestämde mig för att sluta vara löjlig.


Som en nyligen tämjd björn slappnade jag av och lät mitt glas passera runt så att alla som ville fick smaka, det följdes av massor av prat om ölet, om pubar i Malmö och Lund, om Köpenhamn och resten av världen. Tomas berättade om sin ölresa till Englands landsbyggd och jag delade med mig av mina planer för den kommande ölresan till New York. Tomas visade stolt ett par upplagor av "humle bladet", berättade om kommande provningar och resor med "Sällskapet Malte" och konstaterade att jag inte längre hade någon ursäkt att inte gå med. Det blev många och långa ölrelaterade samtal och klockan gick väldigt snabbt, efter sista slurken dark horizon konstaterade jag att den inte gick att toppa, klockan var då också över tio så vi bestämde oss alla för att vandra hem.

Jag avslutar nu denna långa historia med att åter igen tacka Tomas och Lena med sällskap för kvällens trevliga ölsnack. Vill även tacka Norges "Nögne Ö", det utan tvekan kompromisslösa bryggeriet för deras fantastiska öl. Ett öl kan verkligen vara ett konstverk och mer. Speciellt när det kan förvandla vilken kväll som helst till en magisk, harmonisk och lycklig sådan. Vill även passa på att säga att, om jag stöter på en flaska Dark Horizon First Edition till så lovar jag att inte köpa den. Jag är nöjd och vill hellre att fler får chansen att prova den. Det finns säkert många ölfantaster av den yngre generationen som sorgligt nog missar den, jag är nöjd och glad nu när jag inte är en av dem.

18 kommentarer:

Niggze sa...

Långt och fantastiskt trevligt inlägg må jag säga! Kändisen där ;)
Vart med om något liknande i Höllviken då någon helt random människa kännde igen mig och tyckte det var "fascinerande" att jag bloggade om öl som var så ovanligt... huhuhu...
Har du joinat sällskapet malte nudå?

Niggze sa...

Som en parentes verkade ölet vara helt underbart, poesi? :)

David L sa...

FAAAAAAAAAAN! Säg att du skämtar?! Haha, närå, men man blir fan avundsjuk alltså! Tyvärr kommer man nog aldrig få chansen att prova detta mästerverk... å andra sidan kan jag skatta mig lycklig i och med att jag druckit Kaggen! två ggr, men ändå.

Låter fantastiskt hursomhelst..

andersand sa...

Ja det var ett underbart öl minsann. Nja, jag får joina sällskapet nästa gång jag stöter på dem på bishops..

Man vet aldrig David, ibland har man tur. Sen vet jag iofs inte vad alla ställen tar för ölet men antar att de kan trycka upp priserna ordentligt på grund av ölets "status" men man kan ju hoppas på att det inte blir så. Kaggen är också prima, har också druckit det några gånger. Skulle gärna vilja ha det hemma dock..

Gyllenbock sa...

Snacka om poesi, underbart inlägg.

Tyvärr har jag inte smakat ölet, hoppas att nångång komma över en flaska. (det blir nog svårt)

Ch1mpy sa...

h0h0, jag satt också i salen och tänkte när du kom spatserandes med din Nögne Ö, hmmm den där snubben känner jag igen, nämnde för de andra att "jag tror den där killen har en ölblogg" varpå alla började tokstirra, hoppas du inte kände dig uttittad. ^^

När du sedan blev kidnappad av Maltegänget, som ju inte går att ta miste på, så tänkte jag... "Oh no, he's going to join the dark side!"

Satt nästan och fnissade lite för mig själv. Men, om ni andra ungdomar går med i Malte så kan jag också tänka mig det.

Weine sa...

Bra inlägg Anders! Känns nu som att jag bara måste söka upp denna 1'st edition. Tyckte även att du fick betala ett rimligt pris för 50 cl. Hittar man det kmmer det nog tyvärr kosta betydligt mer.

andersand sa...

Tack Sir Gyllenbock och Sir Weine jag håller tummarna för att ni båda lyckas komma över ölet ni med, det borde inte vara omöjligt men ja, antagligen lite dyrt.

Ch1mpy: Jag la faktiskt inte märke till något stirrande men nu känner jag mig lite lätt iakttagen.. Du får hälsa nästa gång. Var nog tur att jag inte valde att ta med mig papp röret till ölen med mig, då hade väll ännu fler människor stirrat hah!

Patrik sa...

Jag har precis gått med i Malte. Är 27 år men det kanske inte är så ungt?

Fredrik sa...

Det är trevligt att prova öl tillsammans med andra, om några timmar skall jag och 9 andra intresserade dricka ca20öl från ölbutikken och barley wine, Lost abbay mfl GOTT.

Och just det åker man upp och hälsar på nögne ö så får man prova dark horizon1, det sa bryggmästaren när han var på besök i Helsingborg (men det var snart ett år sdean på beermakers dinner). Man kan ju alltid hoppas att dom har några flaskor kvar.

/Fredrik

andersand sa...

Patrik: Äh, du har väl iaf ett par år kvar innan paletten havererar, luktsinnet tynar bort och hörseln blir sämre :)

Fredrik: lycka till med provningen! du får skriva lite om den på din blogg sen.

Baggen sa...

Väldigt nördigt och roande inlägg :) Jag har en flaska Dark Horizon 1:st ed här hemma som jag sparat för ett speciellt tillfälle. Kanske ska jag dricka den någon gång detta år.

bark sa...

Bra inlägg och en intressant öl även om jag själv nog inte skulle drabbat av samma religiösa uppenbarelse av en imperial stout. Kul!

andersand sa...

Härligt att min nördighet kan roa ett antal. Ser fram emot att höra vad du tycker om din DH på Beerwell Baggen.

dempa sa...

Grymt skönt inlägg, återigen. Detta var nog det mest poetiska hittills och jag känner definitivt att jag inte får missa chansen att testa DH1 OM den skulle uppenbara sig.

Micke sa...

Det där är ölpoesi. Jävligt roligt inlägg. Önskar jag får chansen att testa det där monstret jag med. För tillfället får dock tvåan duga, har en kvar som ska få gotta sig ett tag och vem vet, den kanske kommer upp i samma kvalle som första? Keep it up!

dempa sa...

Bara för det var jag tvungen att beställa en "Tvåa" idag, det fanns ett 20-tal flaskor i Mörby Centrum, bad dom skicka med en Old Guardian också..

andersand sa...

Micke: Jadå, bara låt den vila ett bra tag.. First edition som jag drack hade inte dött av ännu mer lagring.

Dempa: kul att jag kan inspirera till mer, väl behövda öl inköp ;)