söndag 14 december 2008

Ännu en helg

Och öl som har blivit druckna är följande: Närke Vintermörker, Närke Anders Göranssons bästa rököl, svensk starköl samt tre sorters whiskey, en klen svennig sak som jag fick på fest, en rökig sak som jag själv beställde utav nyfikenhet (eller brist på annat..) och en jag blev bjuden på av ett fyllo med ”14 år i branschen”. Fredags började med lite trevlig öl hemma sedan en kort visit på "bishops" där jag hann dricka två öl från Närke kulturbryggeri som de hade på fat denna vända. Vintermörker var en lätt och lättdrucken mörk sak med mycket friska och fruktiga toner samt en del ordentligt rostade händelser, jätte trevligt men som sagt, extremt lätt, lite för lätt för tillfället kände jag. Den bara slank ner badamm! Sen blev det Anders Göranssons bästa rököl, denna hade lite mer "balls" med en ordentligt träig rökighet som slog en ordentligt på näsan, en fruktigt ganska lätt smak som gradvis tog mer och mer överhand när man vänjde sig vid ölets rökiga helhet. Jag tycker rököl är kul och rätt gott men har inte testat tillräckligt många för att våga påstå att jag har någon koll på det, bortsett från det så vågar jag säga att det var ett riktigt bra rököl.


Utöver Närkes besök så fanns det inte mycket annat som intresserade på the bishops arms denna kväll så det var helt enkelt till att betala och glida hem. Lördagen spenderade jag med att fira min yngre broders födelsedag, det bjöds på vitt vin ur en tre liters låda, ”svensk starköl” och senare, "grants" whiskey.. Whiskeyn och ölen smakade lite och spritigt eller blä, vinet provade jag inte. Utöver faktumet att det inte serverades något vettigt att dricka så serverades inte heller något gott att äta. Provade för några timmar sen den äckligaste, mest smörsmakande smörgåstårta någonsin. Tyvärr var den hembakat så man var tvungen att köra hela "mm, det var gott, mm MMMmm" också. Hoppas inte tanten kan använda internet. Nåja, utöver det så var det väll en hyfsat trevlig kväll, var tvungen att socialisera med long lost släktingar och sådant men det är ändå rätt ok när man har utvecklat en sjuk nivå av ironiskt lekande (?) för sin egen överlevnads skull. Det var kul att se brorsan glad.

Självklart blev inte kvällen bättre utan sämre med att tåget hem till Malmö var inställt och ersatt med buss, bussen tog mig till Hässleholm där jag så drygt blev fast i en timme i väntan på nästa tåg. Jag tänkte köpa någon skräpmat men orkade inte sitta på ett omysig kebab ställe och kränga så jag bestämde mig istället för att gå till "kings head" som ligger precis vid stationen för att se om de, mot förmodan hade någon vettig öl. Det hade de inte, det roligaste jag kunde hitta var en Samuel adams boston lager men det är också måttligt kul en kall lördagskväll i december.. Så.. Jag frågade om whiskeyn.. På listan fanns ingenting över 30kr/cl vilket jag antar betyder att där inte fanns något sjukt bra eller häftigt. Eftersom jag inte har koll på whiskey alls så bad jag bartender om förslag och rekommendationer men han hade ingen koll heller, tillslut kom vi iaf fram till att jag ville ha en rökig en som jag inte minns namnet på (det blev bara för mycket pekande på menyn med massa "12 years hit och 12 years dit". Den rökiga saken smakade ok men jag saknade komplexitet.

Efter bara en kort stunds sniffande på whiskeyn så kom det fram ett helt vanligt Hässleholms fyllo och kommenterade min dricka "det e fina grejjer det".. Eftersom jag inte ens smakat på den än så svarade jag "mjaa, vi får väl se.." tydligen lät det lite kaxigt och den äldre mannen blev nyfiken och började babbla på, jag erbjöd honom att lukta och smaka, han sa att det räckte med att lukta för att kunna säga att det var en whiskey I världsklass.. Efter massa babbel av honom och massa "mjäee och mjoo" från mig så log mannen upp, kallade på bartendern och viskade något I hans öra. In kom sedan ett glas med någon konstig sörja som mannen hade beställt till mig. Han undrade om jag kunde gissa vad det var, jag luktade och svarade att det påminner om en blandning av likör och whiskey vilket typ var rätt, det var en ordentligt söt whiskey med honung och annat i. Jag tackade såklart ödmjukt men sa sedan att det var för sött för mig och skickade bort glaset och sa att han kunde ta resten. Mannen babblade vidare resten av min visit, jag stängde hans röst ute och försökte avnjuta resten av min eget beställda whiskey. Innan jag var tvungen att rusa ut till tåget så sa mannen "jag gillar att bjuda folk på saker, då vet jag att det kommer någon och hjälper mig när jag ligger I rännstenen" Visst tänkte jag, då ska jag sätta mig bredvid honom och babbla honom till döds och när han sedan har avlidit så ska jag hälla honung och whiskey I käften på honom. Om någon undrar varför jag inte bad honom gå eller liknande så var det för att han var full och såg sinnes sjuk ut (tänk rockstjärnan i Californication säsong 2), han var jobbigt fysisk med hårt dunkande i ryggen och hans ögon skvallrade om att han sannerligen hade en kniv i innerfickan. Inte värt att "starta bråk" över med andra ord, samtidigt vill man ju inte lämna sin "världsklass" whiskey och gå ut I kylan..

Söndagen spenderas i någon form av vila inför morgondagens äckel släpp, då kommer ju stora, dyra flaskor "De Molen", små flaskor "Goose island" och lite sådant. Blir till att dra till systenbolaget hansa vid tio och köpa några flaskor trots att detta är mest fel månad någonsin för ett sådant här lyxigt släpp.. Jag kommer inte köpa alla, bara de jag tycker verkar riktigt intressanta eller tror är goda nog. Jag kommer prova ett par av dem väldigt snart, så är läsarna tveksamma till om de ska lagra sin enda flaska Rasputin eller Hell & Damnation så slänger jag några hundringar i sjön för att ni ska få veta. Jag ser ju självklart också fram emot att testa De Molens öl, har sedan innan provat "Stone & Bone", "Cuvée no1" samt "Storm & Damage" och jag har faktiskt tyckt riktigt bra om dem allihopa, inte bara karaktärsfullt utan gott också. Så nästa vecka blir intressant och spännande, peace.

9 kommentarer:

ws sa...

Har nu tagit mig igenom drygt halva glaset med Avery Mephistopheles Stout, här har vi ett otroligt välbalanserat gott öl med hög hinkabilitet. Min rekommendation är köp! Detta är bland det grymmaste jag druckit. Otroligt kraftfullt komplext öl som inte har några som helst problem att balansera den höga alkoholhalten utan allt bara blir till en stor wow-känsla!

Niggze sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Niggze sa...

haha råkade ut för typ samma sak på min lokala pub i helgen,fast den här fyllegubben tjatade om hur bra bishops finger är och hur mycket belgisk öl är skit då jag sa att jag gillade belgare bland annat."Odrickbart skit,skrålade gubbjäveln" Bland annat var man tjurig för man inte tyckte bishops finger var bättre och en mes för man inte "kunde dricka engelsk öl!" Vet inte om jag ska skratta eller gråta. Hyfsat irreterande iallafall,hade inte bangat att banka idiotens huvud i bordet ett par gånger och kväva honom med en duchesse de bourgougne ner i struphufvudet. ;)

Vad är det med de här människorna?

ws sa...

Lät som en ganska jobbig helg, förutom Närke som alltid är en trevlig upplevelse. Ser nu fram emot recension på främst De Molen Rasputin och Goose Island Bourbon County Stout. Vad det gäller Whisky skall du leta efter sorter från Islay om du som jag gillar komplexa rökiga saker med stor karaktär. Du känner säkert igen det från alla fatlagrade BrewDog.

dempa sa...

haha, vilken rolig berättelse, undrar om det var dramboui (osäker på stavningen) du fick av honom? eller vänta nu, den är det väl liten touch av apelsin i, inte honung? hmm.

ps. ett tips kan vara att dela upp texten i stycken, mina ögon började nästan blöda halvvägs kämpande genom inlägget ;)

andersand sa...

Förlåt för att jag skadade dina ögon Dempa, har hackat upp det lite nu, om du vill så kan jag färglägga texten också så det blir ännu lättare ;) Jag minns inte alls vad det var för whiskey han bjöd på, sött och kletigt var det dock. Misstänker att jag aldrig någonsin kommer prova den igen (eller inte tills man stöter på nästa fyllo iaf..)

Gyllenbock sa...

Haha, vilken snubbe, ja "Hässleholmsfyllot". Det är inte lätt veta hur man skall agera då man får en sådan som "sällskap".

Anders Göranssons Rököl gillar jag skarpt.

andersand sa...

Ja det är lite knepigt, det funkar inte heller med övertydlig ironi och andra taskigheter då de både är för dumma och för fulla för att "getta the message". Aja, man är snart van.. Anders rököl var trevligt ja, vill ha tillgång till det oftare.

Buy Runescape Gold sa...


Great write-up. this can be my personal initial holiday to your blog. Thank you for submitting a very good post. RS Money