måndag 22 december 2008

Mephistopheles' Stout

Ännu en öl ifrån Averys "demons of ale" serie som jag provar och kladdar ner ett par ord om här. Detta är den sista i serien och utan tvekan den mest laddade med sina 16% alkohol och 107IBU (batch 3, buteljerad november 2007.) Vi snackar om en imperial stout här, en svart sörja som matchar den pretentiösa flaskan. Ölet är, suprise! svart som natten. En liten överraskning är det däremot att ölet genererar ett litet brunt skumlock som faktiskt hänger kvar under hela dryckestiden. Doften är koncentrerad och avslöjar annorlunda aromer vid varje sniff, lite knepigt men ändå intressant. Mycket bär, kola, lakrits, kakao och belgisk fruktighet. Väldigt mycket med andra ord.


Otroligt len kropp, ger inget motstånd överhuvudtaget vilket, när det kommer till en såhär kraftig stout är ganska häftigt. Smaken är bränd och intensiv, söt och något koncentrerad med mycket fruktig belgo jäst samt det nämnt ifrån aromen. Ölet avslutar vinöst, fruktigt med samma brända underton. Eftersmaken är hyfsat lång, söt med mycket brända och karamelliga toner. Något simpel analys av ölet visst, men i stora drag så är det hela sött men gott, alkoholen är väl integrerad och värmer som den ska. Ingen rå spritsmak någonstans vilket i sig är imponerande när vi snackar 16%. Inget öl att "ta när som helst", inte heller ett öl att ta "när man är sugen på en imperial stout" men ett öl att mysa med när man känner för något med allmänt mörk och söt karaktär. Ett häftigt öl som är värt att inhandla när man stöter på det.

4 kommentarer:

Niggze sa...

Lät som ett trevligt öl! Var inom Ölbutikken igår,såg den här på hyllan men skippade den. En aning dyr känndes det just då så blev några andra sköna brews!

andersand sa...

Ah den går på några kronor, speciellt om man tänker i svenska.. Fatta om jag blev snopen och sur när jag, efter att handlat på ölbutikken förr förra gången råkat ta en "samaels oak aged" istället för denna.. väldigt lika flaskor och ögonen börjar lätt blöda i ölbutikken där man står och dreglar.. Vad hittade du får gott denna rundan?

Baggen sa...

Har 4 flaskor av just det här ölet ståendes i skafferiet. Drack det "färskt" i somras och tyckte då det var väldigt gott men lite hett. Ett öl som jag tror får vila ett år till innan jag testar det :)

andersand sa...

Var det en 2007'a du drack då? jag tyckte faktiskt inte alkoholen var jätte på-trängande i denna men den hade inte heller dött av några år till.. Får se om jag köper hem ytterligare någon flaska för att låta dem stå.