lördag 20 december 2008

Hop 15

Plockade nyligen upp denna dubbel IPA ifrån "port brewing". Har druckit denna en gång innan på Oliver Twist i Stockholm, kommer inte ihåg några detaljer av smaken sedan dess men det är ändå ett öl som jag har tänkt på då och då, och på så sätt ville prova igen. Etiketten är ful som stryk men det bidrar bara till en högre charm faktor. Ölet forsar ur "bombern" i rasande takt och genererar sakta ett litet lager kletigt smutsvitt skum. En snurr i glaset resulterar i några extremt envisa fläckar av skum på kanterna. Färgen är ganska mörk bärnsten och aromen är koncentrerad av humle, sådär härligt "bright" och extrem att det stundtals påminner om doften av "hund kex", den där växten/blomman/grejjen som man luktade på när man var liten. Självklart kan man känna en vettig maltgrund av inte så typisk karamell malt, här bjuds det faktiskt på andra, något mer karaktäristiska toner som är svåra att sätta fingret på. Kroppen är hyfsat fyllig, kletig och oljig med söt och komplex malt, talkottig humle, grapefrukt och annat i den riktningen. Som avslutningen får vi kletig humlesörja, ölet för tankarna åt koda, talbarr, blommor och allt annat som är baserad på de femton humlesorterna. Eftersmaken är bittrare än en bedragen fjorton åring, koncentrerad, fokuserad, skarp och rå. Den sätter med andra ord ett stort leende på läpparna.


Kanske dumt att skriva "prova Hop 15 om ni får chansen" då det kanske inte är något man trillar över varannan vecka.. men, gör det. Det är en riktigt bra dubbel IPA som bör serveras hyfsat kyld i ett glas som går att sniffa ur (jag hade alltså inte valt en typisk microbrygg shaker.) Ett öl som får mig att drömma om och nästan vilja flytta till California.

5 kommentarer:

ws sa...

Står naturligtvis redan med på inköpslistan.

bark sa...

Det här är en av de tuffaste humlebomber jag hittills druckit. Rekommenderas!

dempa sa...

Wonderful. VILL HA!

andersand sa...

Ah den är trevlig, en av de mest humpeproppade ölen jag själv har druckit. Amagers "rated XX" tar priset dock, 20 sorters humle, 200+ IBU..

ws sa...

Håller med dig Anders - Rated XX får ju emaljen att krackelera!